Šéf NKÚ se stěhuje z luxusního bytu. Jde do svého

Martina Machová Martina Machová
7. 6. 2009 18:11
František Dohnal podlehl tlaku medií a veřejnosti
František Dohnal se rozhodl odstěhovat z kontroverzního podnájmu
František Dohnal se rozhodl odstěhovat z kontroverzního podnájmu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal opustí luxusní byt v Praze na Vinohradech, který se stal jedním z terčů kritiky jeho nehospodárnosti v čele úřadu. 

Informoval o tom prostřednictvím tiskové zprávy, kterou v neděli odpoledne rozeslal médiím. 

Rozhodl se tak údajně proto, že nechce, aby otázka jeho bydlení jakkoliv zpochybnila jeho práci v čele NKÚ a nepoškodila jméno samotného úřadu. Paradoxně totiž Nejvyšší kontrolní úřad má na špatné hospodaření státních institucí dohlížet.

„Smlouva mezi majitelkou bytu a NKÚ bude ukončena po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty, která poběží od nejbližšího možného termínu a to od 30. června," uvedl Dohnal.

„Já a moje rodina se však z bytu odstěhujeme dříve, a to jakmile najdeme jiné vhodné bydlení, které si po této zkušenosti budeme hradit sami," stojí dále v tiskové zprávě.

Za byt o rozloze více než 200 metrů platil NKÚ svému šéfovi 76 tisíc měsíčně. Přitom úřad měl k dispozici volné i některé vlastní byty pro zaměstnance.

Přesto šéf NKÚ stále odmítá, že by svým podnájmem jakkoli porušil daná pravidla.

„Standard bytu, který s rodinou používáme, nijak výrazně nevybočuje z úrovně obvyklé pro ústavní činitele na obdobné pozici," tvrdí Dohnal.

„Vzhledem k tomu, že náklady na nájemné schválilo Kolegium NKÚ ještě před mým nástupem do funkce a vzhledem k tomu, že jsem při výběru a užívání bytu jednal v souladu se zákonem, nepředpokládal jsem, že by mé jednání nebo řešení mé bytové situace po dobu výkonu funkce mohlo být jakkoliv zpochybnitelné či zavádějící," dodává.

Na jeho údajnou nehospodárnost upozornil koncem května kontrolní výbor Poslanecké sněmovny a členové Kolegia NKÚ, tedy nejvyššího orgánu úřadu.

Kromě bytu se jim nelíbí, že šéf NKÚ používá hned tři drahá auta, další kontroverzní podnájmy vedoucích zaměstnanců nebo zbytečné nákupy uměleckých děl. Poslanci kontrolního výboru ho proto poslali před kárnou komisi.

Sám Dohnal vidí v celé kauze jen politický boj a jakákoli nařčení z nehospodárnosti i v ostatních případech odmítá. Požaduje přitom, aby hospodaření NKÚ prověřil nezávislý audit.

 

Právě se děje

Další zprávy