Šéf německých neonacistů přijede utužovat vztahy s DSSS

ČTK ČTK
25. 5. 2011 16:04
Předseda NPD Udo Voigt zavítá do Česka na žádost krajně pravicové DSSS Tomáše Vandase
Udo Voigta pozvalo do Česka vedení DSSS (na snímku Tomáš Vandas).
Udo Voigta pozvalo do Česka vedení DSSS (na snímku Tomáš Vandas). | Foto: DSSS

Praha - Na pozvání Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) přijede v sobotu na návštěvu České republiky šéf neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD) Udo Voigt.

Cílem návštěvy jím vedené delegace je "utužení spolupráce" obou politických stran, řekl místopředseda DSSS Jiří Štěpánek.

Policie uvedla, že informace o příjezdu má. "Nelze však v této chvíli veřejnost informovat o rozsahu případných opatření," sdělila mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková.

"Jedná se o dvě legální politické strany, žádné kroky tedy v této souvislosti nechystáme," doplnilo ministerstvo vnitra.

DSSS je pokračovatelkou Dělnické strany, kterou loni rozpustil Nejvyšší správní soud. V programu, idejích a symbolech strany našel xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, tedy ideologii spojenou s Adolfem Hitlerem.

Prohlédněte si, jak členové DSSS demonstrovali v Brně

Voigt například před čtyřmi lety zpochybnil rozsah vyvražďování Židů za druhé světové války a požadoval navrácení území, která Německo ztratilo po roce 1945.

Členové NPD či osoby s ní sympatizující již několikrát stanuli před německými soudy kvůli svým revizionistickým projevům a prohlášením hraničícím s popíráním holokaustu.

Dělnická strana sociální spravedlnosti uvedla, že v dubnu s NPD uzavřela manifest o spolupráci. Zaměřit se chtějí na propagaci opatření proti imigraci, odpor proti pokusům o kontrolu svobody projevu, kritiku nedemokratického systému institucí EU, podporu kampaně proti ozbrojeným konfliktům USA a NATO a přeshraniční spolupráci zaměřenou na komunální úroveň.

 

Právě se děje

Další zprávy