Šéf komunistů Filip citoval Gottwalda

Pavel Baroch, Jakub Antoš
4. 3. 2006 17:38
Praha - Celou hodinu trval projev předsedy komunistů Filipa v zaplněném sále Kongresového centra v Praze. Uvnitř: AUDIO
Foto: Ondřej Besperát

KSČM dnes zahájila předvolební kampaň, první muž Komunistiské strany Čech a Moravy se ani při této příležitosti nezřekl zločinecké minulosti své strany.

V okamžiku, kdy mluvil o možné spolupráci se sociální demokracií, se vrátil k hlavnímu zakladateli komunistického totalitního režimu v bývalém Československu Klementu Gottwaldovi.

Filip použil Gottwaldův citát přednesený na světovém kongresu Kominterny v Moskvě v roce 1935.

"Ať sociálnědemokratičtí ministři ve vládě navrhují  taková opatření, která budou mít za účel převalit alespoň část následků hospodářské krize na bedra kapitalistů.

Každý krůček v tomto směru budeme v parlamentu i mimo parlament ze všech sil podporovat. Ať sociálnědemokratičtí ministři ve vládě prosazují, že pracujícímu lidu nesmí být brán ani kousek demokratických práv, že mu musí být zajištěna úplná svoboda shromaždovací, spolková a tisková."

Infobox

CO FILIP ŘEKL O DALŠÍCH

          STRANÁCH

  • ODS - chvástavost, nekompetence, neoliberalismus
  • KDU-ČSL - nositelé nejhloupějšího antikomunismu a korupčníci
  • Zelení - slova a žádné činy, blokují Temelín, ale republiku by nechali zavalit odpadem z Německa

  • Oběti totalitní hranice - o nové publikaci ZDE

Na dotaz Aktuálně.cz, proč cituje politika považovaného za zločince Filip odpověděl: "Proč bych nemohl použít větu, která je pravdivá." Dále ke Gottwaldovi dodal, že se později stal obětí své podřízenosti Stalinovi. "Za to si ho nemůžu vážit."

Gottwaldova citace nevadila Jiřímu Dolejšovi, místopředsedovi KSČM, který je považován za reformátora strany. "Předseda Filip citoval Gottwalda z doby, kdy se ustupovalo od tvrdé bolševizace, kdy se vytvářela protifašistická fronta," řekl Dolejš.

Grebeníček nepřijel

Na dnešním mítinku představila strana lídry svých krajských kandidátek. Jediným, kdo chyběl, byl bývalý předseda Miroslav Grebeníček, šéf volební kandidátky na jižní Moravě.

Ačkoli se už několik dní propírá na veřejnosti spor Filipa s Grebeníčkem o dalším směřování strany, předseda KSČM jako důvod absence svého přecchůdce uvedl to, že si musel doléčit chřipku.

Komunisté na mítinku naslouchají svému předsedovi. Cituje se Gottwald.
Komunisté na mítinku naslouchají svému předsedovi. Cituje se Gottwald. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Kandidátku povede, a to je pro mě to nejdůležitější," řekl Filip, který odmítl Grebeníčkův názor, že by se KSČM přibližovala k ČSSD. Obě strany sice v poslední době hlasovaly pro stejné zákony, podle Filipa se ovšem předlohy připravily ještě v době, kdy byl předsedou Grebeníček.

"Větší shoda je spíše pro to, že se ČSSD vrátila ke svému programu," tvrdí Filip.

K urovnání vztahu mezi Filipem a Grebeníčkem vyzval bývalý ministr obrany Miroslav Vacek. "Neodsuzujme v současné době ani jednoho, ani druhého," řekl.

Velká koalice hrozbou

Předseda KSČM označil pravděpodobné povolební koalice: ODS - lidovci - Zelení a velkou koalici ČSSD - ODS za největší hrozby.

Velká koalice by podle Filipa znamenala zcela pravicové vládnutí, neboť jedna z frakcí sociální demokracie je připravena prosazovat spolu s ODS její Modrou šanci, a přivést tak zemi k "divokému asociálnímu kapitalismu".

Foto: Ondřej Besperát

KSČM prý musí zabránit pravici zvítězit ve volbách, aby se neopakovala současná situace na Slovensku. "U našich bratrů na Slovensku je v průměru patnáctiprocentní nezaměstnanost, průměrná mzda o třetinu nižší než u nás a u lékaře se platí," prohlásil Filip.

Strana vyzvala své přívržence, aby sami navrhovali, co by mělo být ve volebním programu. Až KSČM návrhy zpracuje, hodlá tento alternativní volební program zveřejnit.

Setkání se zúčastnili také zahraniční hosté. Mezi nimi byl například poslední premiér bývalé Německé demokratické republiky Hans Modrow a předseda slovenských komunistů Jozef Ševc.

 

Právě se děje

Další zprávy