Šéf armády Pavel prosazuje Picka na funkci ministra

Domácí Domácí
8. 2. 2013 20:40
Vlastimil Picek je vojákem ve výslužbě, podle Petra Pavla tak ministrem obrany být může
Zleva Vlastimil Picek a Petr Pavel.
Zleva Vlastimil Picek a Petr Pavel. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Petra Pavla nic nebrání tomu, aby byl do čela ministerstva obrany jmenován Vlastimil Picek.

Ministr obrany podle něj české armádě nechybí akutně, při hledání některých řešení je ale jeho absence znát.

Pavel to řekl v rozhlasovém pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Vlastimil Picek, současný první ministerský náměstek, je generálem ve výslužbě, jeho někdejší působení v armádě by tak podle Pavla nemělo bránit tomu, aby se stal ministrem.

Schwarzenberg: Abychom nebyli jako ve Guatemale

"Generál ve výslužbě Picek už není vojákem. Nemáme stanoveno v naší legislativě, po jakou dobu by voják neměl být v politických funkcích. Myslím, že tomu nic nebrání. Pokud takové omezení není, pak je jen věcí vlády, jestli je nebo není pro vládu přijatelným."

Proti dosazení někdejšího náčelníka Generálního štábu Picka do čela ministerstva obrany se postavil ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Česko by podle něj nemělo být jako Guatemala, kde je ministrem obrany generál.

Resort obrany do prosince vedl ministr Alexandr Vondra (ODS). Poté ho ve funkci nahradila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Prezident Klaus ji ale na Nečasův návrh po osmi dnech z funkce odvolal. Nečas tehdy uvedl, že předsedkyně LIDEM ztratila jeho důvěru.

Středobodem koaliční krize se tehdy stal právě Picek, kterého Peake krátce po svém nástupu do čela ministerstva odvolala z funkce. První náměstek měl být podle Nečase zárukou, že obrana bude pokračovat ve směru, který jí vytyčil předchozí ministr Vondra.

Nejmenší vládní strana v reakci na překotné odvolání své šéfky z vedení obrany pohrozila nejprve demisí svých ministrů a odchodem z koalice. Peake však nakonec opět couvla, liberální demokraté ve vládě zůstali.

 

Právě se děje

Další zprávy