Sedm důvodů, proč ČSSD přišla o volební vítězství

Petr Holub
9. 6. 2009 10:20
ODS vyšla sázka na mladé a na antikomunismus
Jiří Paroubek říká: Nynější prohra znamená vítězství zítra.
Jiří Paroubek říká: Nynější prohra znamená vítězství zítra. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě žádné volby neměly tak nízkou účast a žádné také nepřinesly tak očekávaný výsledek.

Na klidném průběhu nic nezměnil ani dramatický boj o desáté poslanecké křeslo pro ODS, který trval až do sečtení posledních volebních okrsků. K důvodům všeobecného poklidu patří i to, že strany i voliči volby považovali za mezihru v období mezi březnovým pádem Topolánkovy vlády a říjnovými volbami do sněmovny.

Téměř suverénní vítězství ODS tak přináší především zprávu o tom, jak se čtyři měsíce před "velkými" volbami mění politická scéna a kdo má šanci nejlépe uspět.

Aktuálně.cz shrnuje sedm odpovědí na sedm otázek, které museli voliči svými hlasy vyřešit. (Kliknutím na otázku se můžete dostat rovnou k odpovědi, která vás zajímá)

1. Proč přišlo tak málo lidí?

Účast 28,2 procenta je prakticky stejná jako před pěti lety. V obou případech jde o vůbec nejnižší volební účast od listopadu 1989. Lidem je Evropský parlament očividně lhostejný. Nepřilákaly je ani menší liberální strany typu EDS a SNK-ED, které nabízely podrobné programy, jak prosazovat zájmy českých voličů v Bruselu. Nezaujalo ani strašení Suverenity a Libertas.cz, že Brusel navrátí českou půdu vyhnaným Němcům.

Strany nenabízely ani silné osobnosti. O tom svědčí výjimka bývalého hejtmana Evžena Tošenovského, který získal přes 100 tisíc preferenčních hlasů a zajistil ODS vítězství v levicovém Moravskoslezském kraji. Ostatní kandidáti se s ním nemohli ani vzdáleně srovnávat. Úplný propad účasti zřejmě zachránily velké strany, když do voleb nabídly domácí témata.

2. Jaké výhody přineslo vítězství Mirkovi Topolánkovi?

Po prohře v krajských volbách loni na podzim a pádu vlády se zbavil nálepky předem poraženého v říjnových volbách do sněmovny. To mu pomůže zvláště mezi straníky, kterým zajistil stejný počet míst v Evropském parlamentu jako před pěti lety.

Politik, který "umí vyhrávat volby" proto může počítat s podporou všech organizací v přípravě kampaně. Žádný z kolegů nebude místo toho připravovat strategii, jak se v říjnu zbavit neúspěšného lídra. Úspěch ODS a propad menších pravicových stran potvrdil, že Topolánkova snaha o sjednocení pravice přináší své plody i v těžkých dobách mocenského nástupu sociální demokracie.

3. Pomstili se voliči Jiřímu Paroubkovi za svržení vlády letos v březnu?

Taková formulace je příliš radikální. V rozhovoru pro Aktuálně.cz upozornil politolog Stanislav Balík, že Paroubek přišel svržením vlády o obraz nepřítele, který mu mohl pomoci při mobilizaci jeho tradičních voličů.

Nejhorší byla skutečně účast v krajích, které jsou tradičními baštami sociálních demokratů a přitom jsou nejhůř postiženy krizí.  Například v pravicové Praze přišlo 35 procent voličů, na Ostravsku o deset procent méně, v severozápadních Čechách o patnáct procent.

Lidé ohrožení nezaměstnaností mají jiné starosti než poměry mandátů v bruselském parlamentu. Proto Paroubek neztrácí optimismus před dalšími volbami. Pokud lidé z chudých krajů přijdou, náskok ODS vyrovná.

Text pokračuje pod grafikou


4. Jakou roli sehrála při volbách vajíčková válka?

Pomohla oběma velkým stranám. Topolánek mohl argumentovat tím, že Paroubek vyvolává spontánní odpor nejmladší voličské generace. Sociální demokracii se po vajíčkovém útoku v Praze u Anděla zvýšily preference, když se semkly řady skalních voličů. ODS na útoky šikovně reagovala tím, že se od nich distancovala a že přešla od dosavadní konfrontace k mírnějšímu tónu.

Popularitu jí mohlo získat, jak se zastala „vrhačů vajíček" před ostrým slovním útokem ministra vnitra Peciny. Sociálním demokratům prospělo nejen to, že se mohli označit za oběť pravicové zvůle. Také oni mohli zmírnit nesmyslně konfrontační kampaň a vystupovat věrohodněji jako ochránci slabých.

5. Jakou roli sehrály ve volbách průzkumy veřejného mínění?

Stěžují si na ně zvláště malé strany. K jejich neúspěchu přispělo, že žádné z nich průzkumy nepřisuzovaly aspoň pět procent nezbytných pro překročení povinné hranice pro vstup do Evropského parlamentu. V tom se shodovaly STEM, CVVM i SC&C.

Menší strany se snažily využít průzkum společnosti Median, který sice nepoužíval standardní metodiku, sliboval však straně Suverenita 11 procent hlasů. Přes pět procent se měly dostat také EDS a strana Nezávislí a starostové.

Tento výzkum však neměl v novinách velký ohlas. Výzkumy mohly hrát větší roli, kdyby byl zrušen unikátní předpis, že se tři dny před volbami nesmějí prognózy zveřejňovat. Podobné pravidlo, které tři dny před volbami zakazovalo agitaci politických stran přitom už Ústavní soud zrušil.

6. Platí, že ČSSD je stranou důchodců z venkova a že ODS volí mladí intelektuálové z města?

Tento stereotyp potvrdily volební výsledky i kampaně obou velkých stran. Sociální demokraté objížděli regiony a žádali vyšší důchody, ODS vstoupila na internet a pevně hájila právo městské mládeže kritizovat Paroubka během mítinků. Takové rozdělení voličů vyhovuje občanským demokratům. Ukázaly to už sněmovní volby před třemi lety, kdy Topolánka volili mladí a vzdělaní. Přitom rozhodující hlasy dodala menšina starších občanů, na které zabralo varování, že ČSSD chce s komunisty vrátit poměry před listopad 1989.

Pro sociální demokraty je nezbytné přidat ke své klientele nad 40 let i nižší věkové ročníky. V krajských volbách 2008 se jim to podařilo apelem na mladé rodiny a na státní zaměstnance postižené snížením platů. Teď se pokusí svůj manévr zopakovat, například u mladších zaměstnanců z firem postižených krizí.

7. Kdo je po evropských volbách favoritem říjnových voleb do sněmovny?

Protože se čeká větší účast, než při evropských volbách, zůstává favoritem ČSSD. Pro ODS s nově nabytým sebevědomím však může být výhodnější útočit z druhé pozice. Stratégové obou velkých stran se při evropských volbách navíc poučili, že nic není předem jisté a že bude záležet na konkrétním průběhu kampaně. Zkušenost z evropských voleb potvrdila očekávání komunistů, že mohou i v říjnu očekávat zisk přes deset procent, zvláště pokud se prohloubí ekonomická krize.

Obhajoba dvou evropských mandátů umožňuje lidovcům vydechnout po krizi ve vedení a připravit účinnou strategii na říjen. Zároveň znamenají evropské volby škrt přes naděje ostatních stran, že se do sněmovny také dostanou. Jen geniální politik může během čtyř měsíců vybudovat novou stranu s většími šancemi, než mají ty, které je ztratily o uplynulém víkendu.

 

Právě se děje

Další zprávy