Schwarzenbergův nástupce? Muž, který naštval Klause

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor), Tereza Šídlová
18. 1. 2013 12:23
Je kandidátem TOP 09, která si bude chtít ministerstvo nechat, uvedl deník Insider
Diplomat a čerstvá posila PPF Petr Kolář.
Diplomat a čerstvá posila PPF Petr Kolář. | Foto: ČTK

Praha - Po prezidentských volbách by mohl nastat v české diplomacii nečekaný zvrat. V zákulisí se totiž rýsuje jméno nového kandidáta na ministra zahraničí po Karlu Schwarzenbergovi.

Mluvit o něm jako o překvapení je možná málo: Podle deníku Insider má být nástupcem prezidentského kandidáta někdejší velvyslanec v Moskvě Petr Kolář.

Tento diplomat odešel ze služeb ministerstva zahraničí teprve s Novým rokem a v těchto dnech se už zaučuje v PPF, kde je ředitelem pro mezinárodní vztahy a na starosti má především asijské trhy.

Na tom, že Kolář je tím, kdo Karla Schwarzenberga případně vystřídá, se shodlo hned několik důvěryhodných na sobě nezávislých zdrojů Insideru.

"Je kandidátem TOP 09, která si bude chtít ministerstvo nechat, a přitom nemá ve svých stranických řadách zkušené diplomaty," řekl Insideru zdroj z české diplomacie. Ministr Schwarzenberg už po prvním kole prezidentské volby řekl Insideru, že jeho případným nástupcem by mohl být nestraník, záleží mu především na proevropském směřování resortu. 

Kolář patří mezi českými diplomaty mezi ty nejzkušenější. Málokterý z nich má ve svém životopisu tolik prestižních „zářezů" jako on. Byl velvyslancem ve Washingtonu (v době vyjednávání o radaru) i v Moskvě. V 90. letech minulého století také rázně promluvil do domácí politiky, kdy se stal jednou z klíčových postav aféry s falešnými sponzory ODS, jež pak vedla k pádu Klausovy vlády a rozštěpení ODS. Kolář byl v listopadu 1997 první, kdo řekl nahlas, že špičky ODS už před volbami 1996 věděly o tom, že jména sponzorů jsou falešná.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Jak se k možnému angažmá vyjádřil Petr Kolář? A jak Schwarzenberg? A proč Václav Klaus nemá Koláře mezi oblíbenci?

 

Právě se děje

Další zprávy