Schwarzenberg: TOP 09 povedu dál, na Hrad už nechci

ČTK ČTK
6. 11. 2014 12:00
Předseda strany TOP 09 v rozhovoru s rakouskou agenturou APA dodal, že s Rakouskem prý ČR kompromis ohledně jaderné energie nenajde.
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Jiří Koťátko/Economia

Vídeň - Někdejší český ministr zahraniční Karel Schwarzenberg chce i po nedávném neúspěchu opoziční strany TOP 09 v komunálních a senátních volbách, kdy byla "vypráskána jako žito", zůstat v jejím čele, o prezidentskou kandidaturu ale už nestojí.

V rozhovoru s agenturou APA řekl, že ze všech vrtochů mu zůstala jízlivost, která se v politice hodí. K tématu vztahů mezi Prahou a Vídní prohlásil, že věří, že spory z minulosti budou uloženy ke spánku. Kompromis v otázce jaderné energetiky ale najít nelze.

Vídeň použije všechny politické a právní prostředky

"Protože v Rakousku je nukleární energie dogmatem, tak je spíše možné ve Vatikánu pochybovat o Matce boží než v Rakousku uznat jadernou energetiku," řekl Schwarzenberg v souvislosti s aktuálním prohlášením rakouského kancléře Wernera Faymanna, že Vídeň využije vůči České republice všechny politické a právní prostředky, aby zabránila plánovanému vybudování trvalého úložiště jaderného odpadu blízko hranic s Rakouskem.

Podle Schwarzenberga je ale místo úložiště "někde na jihu země chtě nechtě dané". "V jižních Čechách je bohužel stálý žulový masiv a právě do takové horniny je třeba sklad vyhořelého jaderného paliva umístit," dodal.

I tak ale politik doufá, že staré spory, jako jsou Temelín či prezidentské dekrety vydávané Edvardem Benešem, budou "pomalu uloženy k zaslouženému spánku".

TOP 09 měla špatnou kampaň

Schwarzenberg hovořil i o nedávném volebním neúspěchu, za kterým vidí několik příčin. "Naše strana byla seřezána jako žito, měli jsme špatnou kampaň, o tom není pochyb, a to je naše vlastní těžká chyba," řekl.

Podíl na špatném volebním výsledku má prý i nynější ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který jako "miliardář vedl kampaň s neomezenými prostředky". Dodal, že Babišovou "čistě populistickou stranou jsou lidé fascinováni, neboť je to stále ještě nové hnutí".

Nepopularitě TOP 09 přispěla i rozsáhlá úsporná opatření v letech 2010 až 2013. "Ta opatření byla bolestivá a nikoho netěšila, ale že byla nutná, o tom nikdo nemluví," dodal. Tvář TOP 09 poškodil i pád středopravé vlády premiéra Petra Nečase, která se zhroutila kvůli korupční a sledovací aféře. "Bylo zkrátka vícero důvodů, my prohráli a to je prostě vše," řekl.

Kvůli nepříznivému výsledku voleb Schwarzenberg odejít z politiky nechce. "Chci dál pokračovat, stále ještě mě baví zlobit lidi," řekl. "Jediné, co mi zůstalo, je škodolibost," dodal. A ta prý na rozdíl od jiných neřestí, kterými jsou alkohol či ženy, s přibývajícím věkem roste.

Vůli zůstat v politice prý velmi posiluje také jeho rival Miloš Zeman, kterému loni v boji o prezidentské křeslo podlehl. O úřad hlavy státu se ale již znova ucházet nehodlá. "Když Zeman zůstane ve funkci pět let, tak budu příliš starý, bude mi přes 80, takže bude čas pro mladší generaci," dodal Schwarzenberg, který v prosinci oslaví 77. narozeniny.

 

Právě se děje

Další zprávy