Schwarzenberg vyzval k bojkotu zahájení olympiády

Red Dom
10. 4. 2008 8:53
Ceremoniálu se rozhodl nezúčastnit také britský premiér
Foto: Ondřej Besperát

Paříž - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyzval politiky k bojkotu zahájení olympijských her v Pekingu.

Chce také, aby Evrospká unie přijala tibetského duchovního vůdce dalajlamu na nejvyšší úrovni.

ČTK a Českému rozhlasu to řekl po jednání se svým francouzským protějškem Bernardem Kouchnerem.

"Shodli jsme, že čistě reklamní událost, jakou je slavnostní zahájení olympiády v zemi, která se znovu ukázala jako diktatura, bychom neměli podpořit," citoval Schwarzenberga server České noviny.

Ministr připomněl, jak v roce 1936 olympiády zneužil německý vůdce Adolf Hitler. Podle něj by evropské národy už něco takového neměly dopustit. "Sportovcům a divákům slavnostní zahájení přeji, ale abychom tam my politici dělali levnou stafáž, to naprosto odmítám."

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte více:
Má Topolánek jet do Pekingu? Ministři jsou proti

Výzva českého šéfa diplomacie přišla jen pár hodin před oznámením, že se slavnostního zahájení her nezúčastní britský premiér Gordon Brown. Úřad předsedy vlády přesto zdůraznil, že se nejedná o bojkot, neboť Brown nikdy neplánoval přijet na zahájení olympiády. Zúčastnit by se naopak měl závěrečného ceromoniálu.

Karel Schwarzenberg jednal v Paříži o spolupráci obou zemí během nadcházejícího období (kdy budou postupně předsedat Evropské unii) spolupráce v delší perspektivě i mezinárodních otázek.

Šéf české diplomacie podle serveru potvrdil, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy navštíví Prahu, a to zřejmě v červnu. Přijetí dalajlamy Evropskou unií na nejvyšší úrovni by podle jeho slov jako projev solidarity uvítal on i jeho francouzský kolega.

"Ministr řekl, že v evropských záležitostech jsou zájmy Francie a České republiky většinou společné. Jako příklad 'menších věcí', kde zatím není shoda, zmínil společnou zemědělskou politiku a tempo rozšiřování Unie," napsaly České noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy