Schwarzenberg varoval katolíky: Stát nám nedělá dobře

Domácí Domácí
9. 3. 2013 13:30
Vicepremiér to řekl v reakci nedávný podpis smluv o vyrovnání státu s církvemi
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na mši oslavující příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu vyzval vicepremiér Karel Schwarzenberg ve svatovítské katedrále věřící, zejména na katolíky, aby si drželi odstup od politiků a od státu. 

"Varuji vás před tím, zachovejte si, prosím, velmi zdravou distanc od politiků a od státu. Nedělá nám dobře, nám katolíkům, když se příliš přibližujeme státu," obrátil se Schwarzenberg na církve, které nedávno podepsaly se státem smlouvy o vyrovnání.

Bohoslužby se zúčastnily stovky věřících, přítomni byli zástupci nejen katolické, ale i dalších církví. Za svůj proslov sklidil od přítomných několika minutový potlesk.

Schwarzenberg řekl, že v dnešní době někdy věřící hledají oporu u státu a u politiků, jakoby zapomněli na poučení z 20. století. "Snad to, co se během 20. století stalo, bylo dokonce pro nás zdravé...," uvedl Schwarzenberg. Ve 20. století byl v tehdejším Československu zásahem státu značně omezen vliv církví, které také přišly o rozsáhlý majetek.

Za zabavený majetek nyní získají náboženské obce během 30 let náhradu 59 miliard korun. Stát jim naopak postupně přestane vyplácet pravidelné roční příspěvky na činnost.

Schwarzenberg také vyzval církve, aby dobře hospodařily se svým majetkem a získaly si opět důvěru lidí. Věřící mají podle něj plnit své povinnosti ke státu a společnosti, ale zároveň si udržet zdravý odstup od moci, k níž se opět příliš přibližují. 

V souvislosti s navrácením majetku církvím si je Schwarzenberg jako restituent a dlouholetý hospodář vědom nesmírné odpovědnosti vůči zemi i sousedům, s nimiž se musí vycházet. Trvá podle něj dlouhou dobu, než se získá důvěra a přízeň lidí, kteří zde po generace pracovali. Proto je podle něj potřeba spravovat majetek dobře a s patřičnou pokorou.

"Prosím vás o to, když se teď ujímáte toho, co po generace a po staletí patřilo církvi, ale po dlouhých desetiletích byl vztah přerušen. Je to odpovědnost tento vztah zase vybudovat. Pokoru potřebujeme, abychom získali důvěru lidí, kteří v tom žijí," uvedl.

Biskup František Lobkowicz to bere jako výzvu k tomu, aby se lidé nespoléhali na známosti a o svůj rozkvět usilovali vlastními silami. Ocenil, že takový apel zazněl z úst politika.

 

Právě se děje

Další zprávy