Schwarzenberg: TOP 09 může vést do eurovoleb Pospíšil

Domácí Domácí
5. 2. 2014 11:14
Jiří Pospíšil takovou nabídku ještě nedostal, nevylučuje, že by ji přijal.
Jiří Pospíšil
Jiří Pospíšil | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Novým adeptem na lídra kandidátky TOP 09 do Evropského parlamentu je odpadlík ODS Jiří Pospíšil. Deníku Právo to potvrdil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ani Pospíšil tuto možnost nevyloučil, nicméně řekl, že žádnou takovou nabídku zatím nedostal.

"Pokud mně TOP 09 dá seriózní nabídku, tak o ní budu uvažovat. Teď ale přemýšlím, jak zdárně a čestně vyřešit svůj dluh ODS, takže to není na pořadu dne," řekl Pospíšil

TOP 09 už sice Pospíšilovi poté, co minulý týden vystoupil z řad občanských demokratů, uvolnila místo ve Sněmovně, vstup do TOP 09 ale prý zatím neřešili. Shodli se na tom Kalousek i Pospíšil.

"Může samozřejmě využívat servisu našeho klubu, ale nemyslím si, že by vstupoval do naší strany. My jsme mu nic nenabízeli, ani on o nic podobného nežádal," vyjádřil se Kalousek.

Pospíšil se dokonce nechal slyšet, že do žádné politické strany v následujících letech vstupovat nebude.

"Zůstanu opozičním poslancem, ale nikam jinam vstupovat nehodlám," prohlásil. Pospíšil v minulých dnech od svých exspolustraníků z plzeňské buňky ODS obdržel výzvu, aby se vzdal i poslaneckého mandátu. To ale odmítl.

"Lidsky mě to mrzí, protože mě ODS vyzývá také ke složení krajského mandátu, kde ODS dosáhla zisku 26 procent. Neříkám, že to bylo jen mou přítomností na kandidátce, souvislostí bylo jistě víc, jako že mě například premiér Petr Nečas vyhodil z vlády," řekl Pospíšil.

O vedení kandidátky chce TOP 09 údajně rozhodnout do 20. února. Schwarzenberg se původně snažil zlákat ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka nebo někdejšího velvyslance ve Spojených státech Petra Koláře. Ani jeden ale zájem neprojevil.

Jiří Pospíšil opustil Občanskou demokratickou stranu minulý týden. Necítil prý od svých kolegů podporu, když neuspěl v lednovém hlasování o prvního ani řadového místopředsedu strany.

 

Právě se děje

Další zprávy