Schwarzenberg radí Gruzii: Mějte s Ruskem trpělivost

ČTK ČTK
9. 4. 2013 20:29
Gruzie svedla před pěti lety s Ruskem týdenní válku, po níž ztratila některé provincie
Foto: Vojtěch Marek

Tbilisi/Praha - Česká republika je příliš malou zemí na to, aby mohla být prostředníkem ve vztazích mezi Gruzií a Ruskem.

Na tiskové konferenci v Tbilisi to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Moskva si podle něj váží těch zemí, které jsou větší.

Úvodní den své dvoudenní návštěvy v Gruzii šéf české diplomacie věnoval jednání s premiérem Bidzinou Ivanišvilim, ministryní zahraničí Majou Pandžikidzeovou a ministrem obrany Iraklijem Alasanijou.

Podle agentury NewsGeorgia Schwarzenberg po jednání s Pandžikidzeovou hostitelské zemi poradil, aby "udržovala těsné vztahy s okupovaným územím, projevovala trpělivost a nikdy se nevzdávala".

Český ministr řekl, že "je těžké, když je část země okupovaná, ale někdy je třeba čekat léta, než se otevře okno (nových) možností".

Gruzie svedla před pěti lety s Ruskem týdenní válku, po níž ztratila severní provincie Abcházii a Jižní Osetii. Oba regiony krátce po válce vyhlásily s podporou Ruska nezávislost, kterou ale téměř žádný stát světa neuznal.

O normalizaci rusko-gruzínských vztahů v březnu v Praze důvěrně jednali zvláštní zmocněnci obou zemí. Údajně se přiblížili k dohodě o obnovení leteckého spojení, které válečný konflikt zastavil.

Další kolo rozhovorů by se v Praze mělo podle nepotvrzených zpráv konat v květnu.

Český ministr přijel do Gruzie za posledních sedm měsíců už podruhé, letos v lednu navíc v Praze jednal s Pandžikidzeovou.

Po loňských říjnových volbách se Schwarzenberg pozastavil nad tvrdým postupem nové Ivanišviliho vlády proti opozičním politikům.

V lednovém rozhovoru s šéfkou gruzínské diplomacie vyjádřil obavy, zda nejde o politické pronásledování. Jinak ale Schwarzenberg politické poměry v Gruzii pochválil.

"Gruzie udělala významný pokrok v reformách, v oblasti vlády zákona a demokratických principů, a to mě naplňuje optimismem," konstatoval šéf české diplomacie.

Schwarzenberga při nynější cestě do Gruzie doprovází početná skupina českých podnikatelů.

Ministr chce podle tiskového odboru českého ministerstva zahraničí podpořit v Gruzii české exportní zájmy a přispět k vytvoření podmínek pro nové investice a navázání nových partnerství pro české podnikatele.

Po ukončení návštěvy Gruzie odcestuje ve středu ministr Schwarzenberg do Arménie.

 

Právě se děje

Další zprávy