Schwarzenberg odvolal ředitele zámku Štiřín Hrubého

ČTK ČTK
6. 5. 2013 20:35
Podle ředitele je pravým důvodem jeho snaha zabránit prodeji zámku
Zámek Štiřín
Zámek Štiřín | Foto: Štiřín.cz

Praha - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg odvolal ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého. Jako důvod uvedl dlouhodobou nespokojenost s hospodařením.

Jde jen o záminku a skutečným důvodem je moje snaha zabránit prodeji zámku, citovala Hrubého Česká televize. Vláda rozhodla o prodeji Štiřína letos v lednu. Vedením příspěvkové organizace bude od úterka pověřen jeden z ministerských úředníků, konkrétní jméno ale ministerstvo zatím tají, dodala ČT.

"Důvodem je dlouhodobá nespokojenost s hospodářskými výsledky, které souvisí i se způsobem a efektivitou vedení příspěvkové organizace zámku Štiřín," řekla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Johana Grohová.

O prodeji lukrativní nemovitosti se začalo uvažovat kvůli úsporným opatřením, v roce 2009 tuto myšlenku ministerstvo opustilo a na konci loňského roku o prodeji znovu rozhodlo. "Já se do domnívám, že je to zástupný důvod, a tím skutečným důvodem je můj zásadní postoj ve věci prodeje zámku Štiřín," řekl Hrubý.

V březnu minulého roku zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) porušení zákona ve Štiříně. Jeho pracovníci uzavřeli v rozporu se zákonem leasingovou smlouvu na auto, čímž zámek neoprávněně čerpal přes 350 tisíc korun ze státního rozpočtu. Porušil tím podle NKŮ rozpočtovou kázeň. Štiřín také například rovněž v rozporu s rozpočtovými pravidly čerpal peníze z rezervního fondu.

Vláda rozhodla o prodeji Štiřína v rámci sdružování nemovitostí. Jeho účetní cena je podle kabinetu 329 milionů, reálně prý za něj podle úvah vlády bude možné utržit i více než miliardu korun.

Areál tvoří barokní zámek s několika rybníky, zámecký park v anglickém stylu a několik kongresových sálů. Komplex - vybudovaný pro náročnou klientelu - slouží také jako hotel, sportoviště a místo pořádání kulturních akcí. Kromě jiných jej občas využívala česká fotbalová reprezentace.

Prodej zámku by nebyl výjimkou, již dříve stát prodal zámek v Kolodějích, který používala vláda k slavnostním zasedáním. Diplomacie rozprodává i některé budovy nebo byty v zahraničí, které dosud využívala.

 

Právě se děje

Další zprávy