Schwarzenberg: Myslel jsem, že jsem přistál v Bohnicích

Tereza Šídlová
8. 4. 2011 17:01
Ostatní strany zase svým členům dávají místa ve správních radách, říká ke kauze Bárty
Karel Schwarzenberg. Ze státní návštěvy do státního blázince...
Karel Schwarzenberg. Ze státní návštěvy do státního blázince... | Foto: Reuters

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se ve čtvrtek vrátil ze své cesty po Latinské Americe, během níž s prezidentem Václavem Klausem navštívil Argentinu a Chile.

Očekával, že přistane jako vždy v Kbelích, kde v Praze leží vojenské letiště. Přistál podle svých slov spíš v Bohnicích. Jen pár hodin poté už zjistil, že - podle Schwarzenberga politické "bláznění" - vyústí v rekonstrukci kabinetu Petra Nečase.

K Bártově kauze se šéf TOP 09 po svém návratu domů už vyjádřil vážněji. "Pokud se ta podezření potvrdí, je to jistě velmi vážná záležitost," řekl Aktuálně.cz vicepremiér.

"Jestli ale moje paměť úplně neselhává, jisté politické strany, a nebyla to pouze jedna, uspokojily své poslance členstvím ve správní radě státní nebo polostátní firmy. Jestli to je velmi odlišné, nevím...," dodal Schwarzenberg před jednáním s premiérem Petrem Nečasem v pátek kolem poledne.

Během krize vlády se také vyjádřil proti "pokryteckému pokřikování" nad podezřením týkajících se jednotlivců. To ho prý naučila i kauza bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka, kvůli němuž chtěl Schwarzenberg odejít z vlády Mirka Topolánka a kvůli jehož korupčním podezřením dokonce angažoval soukromé detektivy z USA.

"Musíme se zamyslet nad naší politickou morálkou," zůstával v pátek v obecné rovině Schwarzenberg.

Před svým odletem nicméně v rozhovoru pro LN předvídal politický pád svého dlouholetého přítele, ministra obrany Alexandra Vondry v souvislosti s napětím, které v koalici vytváří kauza předražených zakázek během českého předsednictví EU. 

Aktuálně.cz: Po týdnu jste se vrátil z cesty po Jižní Americe. Jak hodnotíte změny, které se tu mezi tím udály na domácí politické scéně?

Myslel jsem, že po týdnu na cestách přistanu v Kbelích a přistál jsem očividně v Bohnicích.

A.cz: Jak závažná jsou pro vás a TOP 09 obvinění a podezření týkající se Víta Bárty? Za tu dobu, co jste byl pryč, se denně hromadily...

Já vám něco řeknu, pokud se to potvrdí, je to jistě velmi vážná záležitost. Na druhé straně, zdá se mi, jestli moje paměť úplně neselhává, že jisté politické strany - a nebyla to pouze jedna - uspokojily své poslance, ne tím že by pan předseda sáhl přímo do šrajtofle, nýbrž že jim dali členství ve správní radě státní nebo polostátní firmy. Tam pobírali tučné platy a šlo o státní peníze. Jestli to je velmi odlišné, nevím...

Musíme se zamyslet nad naší politickou morálkou a ne pokrytecky vykřikovat nad jedním příběhem.

A.cz: V minulosti jste například nechal prošetřit korupční podezření týkající se tehdejšího vicepremiéra vlády Mirka Topolánka Jiřího Čunka soukromými detektivy z USA. Také jste tehdy hrozil odchodem z vlády. Nepovažujete Bártův případ za podobně vážné, jako byly kauzy Čunka?

Jak známo, co jsem tehdy udělal, velké výsledky nemělo. Již jsem se z toho poučil. Prozatím tady je podezření, takových případů je víc. Když se někdo nechá načapat, tak ho s velkým pokřikem odstraníme, vyobcujeme, ostrakizujeme, ale pokud v systému budeme pokračovat dále, mnoho se toho nezmění.

A.cz: Budete v souvislosti s rezignací ministra Víta Bárty a také pokud se bude kabinet rekonstruovat požadovat rezignaci Alexandra Vondry?

Já jsem vládu nesestavoval, to je věc pana premiéra. Co mu říkám osobně, je moje věc. Nebudu mu to sdělovat přes média.

 

Právě se děje

Další zprávy