Schwarzenberg Livii Klausovou do diplomacie nechce

Domácí Domácí
28. 3. 2013 14:24
Zeman by rád viděl Klausovou velvyslankyní na Slovensku. Mohou jí ale uškodit výroky v kampani
Livia Klausová a její nástupkyně Ivana Zemanová.
Livia Klausová a její nástupkyně Ivana Zemanová. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Prezident Miloš Zeman chce, aby se Livia Klausová stala velvyslankyní na Slovensku. Uvedla to Česká televize.

Ministr zahraničí ale s prezidentovým návrhem nesouhlasí. "Paní Klausové si velice vážím, vynikajícím způsobem reprezentovala zemi po boku svého manžela, ale vždy jsem zastával názor, že ředitelem zastupitelského úřadu musí být někdo, kdo je profesionál a kdo zná diplomatické řemeslo," řekl Aktuálně.cz Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg navíc má kandidáta na post velvyslance v Bratislavě. Podle informací deníku Insider už pro tento post vláda dokonce schválila nominaci současného generálního sekretáře ministerstva zahraničí Jaromíra Plíška.

Jenže balíček velvyslanců, které chtěl Schwarzenberg rychle po prezidentské volbě prosadit, přenechal k podepsání odcházející prezident Václav Klaus svému nástupci. Ten tak má nyní možnost jmenování ambasadorů zásadně ovlivňovat. Zeman také prosazuje na post velvyslance v Moskvě Vladimíra Remka.

Za pomoc v kampani, jež se jí může stát osudnou

Ani bývalý kosmonaut a komunistický europoslanec není "srdeční" volbou ministra Schwarzenberga, z jeho posledních vyjádření v médiích to ale vypadalo, že byl s jeho nominací více méně smířený. 

Livia Klausová se během druhého kola prezidentské volby veřejně postavila na stranu Miloše Zemana a zároveň kritizovala manželku Karla Schwarzenberga jako nabízející se první dámu.

"Nechci, aby po mně na Pražský hrad přišla dáma, která bude mluvit jenom německy," řekla tehdy Klausová. Podporu Miloše Zemana zdůvodňovala tím, že Zeman má vztah k ČR a lidem, kteří v ní žijí. Podle ní také jako politický protivník jejího muže Václava Klause "vždy držel slovo".

Nad tímto se nyní pozastavuje místopředseda TOP 09 pro zahraniční vztahy Marek Ženíšek. Podle něj jsou její výroky v předvolební kampani neslučitelné s postem velvyslankyně.

"Nedovedu si představit, že by paní Klausová byla schopna respektovat jako svého nadřízeného člověka, kterého ještě před několika týdny aktivně špinila v médiích," sdělil Ženíšek. "Zároveň si dovedu pouze těžko představit, že by se velvyslancem stal člověk, který proti svému okolí bojuje pomocí xenofobie a předsudků. To považuji za opravdovou překážku pro výkon funkce ambasadora," dodal.

Livia Klausová ve fotografiích:

Nečas: Říkat nahlas jméno kandidáta je amatérismus

Schwarzenberg už odmítl jiného Zemanova "pomocníka" z kampaně - neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera, který současnou hlavu státu překvapivě podpořil před druhým kolem volby. O Fischerovi se spekulovalo jako o velvyslanci v Izraeli.

Klausová je profesí ekonomka, před tím, než se ujala funkce první dámy, a v době, kdy její manžel držel vysoké politické funkce, byla například členkou dozorčí rady ČEZ či České spořitelny

"Politický profesionál ví, že jakákoli jednání o velvyslancích jsou vedena v klasifikovaném, tedy utajeném režimu. Politický profesionál nahlas, do chvíle, než je velvyslanec schválen, o tom zásadně důsledně nemluví, nekomentuje a neuvádí žádná jména, Pokud se někdo chová jinak, je v této oblasti politický amatér," řekl k informacím o možném angažování Klausové v diplomacii Nečas.

 

Právě se děje

Další zprávy