Schwarzenberg koupil pozemky a splácí hypotéku

Jakub Novák
2. 7. 2013 7:40
Vyplývá to z jeho majetkového přiznání za loňský rok
Karel Schwarzenberg (TOP 09).
Karel Schwarzenberg (TOP 09). | Foto: Reuters

Praha - Ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg loni rozšířil své jihočeské panství o další pozemky.

Mirochov (Chlum u Třeboně), Nová Bystřice, Bílkov u Dačic, Lhota u Sedla, Maříž u Slavonic nebo Rancířov u Jihlavy - tam všude loni předseda TOP 09 nakupoval.

A právě z nájmů pramenila většina jeho loňských příjmů, za svou půdu a nemovitosti tak získal necelých 8,9 milionu korun, další více jak dva pramenily z pronájmu pozemků v sousedním Rakousku, necelých 77 tisíc potom z Německa. Za loňský rok tak na pronájmu pozemků vydělal přes 11 milionů korun z celkem asi 14milionového příjmu.

Vyplývá to z majetkového přiznání, které za loňský rok podal na sněmovní mandátový a imunitní výbor.

Kromě toho však měl ke konci loňského roku nesplacenou hypotéku ve výši více jak 12,5 milionů korun. Vzhledem ke stabilitě jeho příjmů však Schwarzenberg nemusí mít - na rozdíl od mnoha svých sněmovních kolegů - obavy z budoucnosti.

Z posledních dvou zmiňovaných zemí na Schwarzenbergovo konto doputoval více jak půlmilionový důchod vycházející z jeho tehdejší podnikatelské činnosti v obou zemích.

"Jak v Rakousku, tak Německu jsem podnikal, a tudíž platil povinné důchodové pojištění," uvedl v této souvislosti Schwarzenberg.

Jednorázový - a ne nevýznamný - potom byl dvoumilionový příjem z prodeje zbylého podílu (1,58 %) společnosti Respekt Publishing, vydavatele stejnojmenného týdeníku a zároveň měsíčníku Bel Mondo jeho majoritnímu vlastníkovi vydavatelství Economia.

S týdeníkem Respekt se tak Schwarzenberg definitivně (majetkově) rozešel prakticky před rokem (vlastníkem akcií byl do 27. června), tedy asi tři a půl měsíce před ostrým startem prezidentské kampaně.

On sám však tento prodej do souvislosti nedává. "Podíl v Respektu už byl pouze minimální a neměl už smysl," konstatoval.

Podívejte se: Vzestupy a pády Karla Schwarzenberga

 

Právě se děje

Další zprávy