Schwarzenberg jmenoval do funkce novou náměstkyni

ČTK ČTK
1. 7. 2013 20:51
Veronika Kuchyňová Šmigolová na pozici nahradila Vladimíra Galušku
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr zahraničí v demisi Karel Schwarzenberg v pondělí do funkce své náměstkyně jmenoval Veroniku Kuchyňovou Šmigolovou.

Nahradila Vladimíra Galušku. Galuška podle dřívějších informací míří na stálou misi ČR při OSN ve Vídni.

Galuška může vycestovat, neboť podle informací ČTK pro misi při mezinárodní organizaci nepotřebuje podpis prezidenta Miloše Zemana. Není tak mezi kandidáty na velvyslance, jejichž jmenování je zablokováno kvůli sporu prezidenta se Schwarzenbergem.

Ministra v demisi by měl ve funkci nahradit někdejší diplomat Jan Kohout, který přijal nabídku od Zemanem jmenovaného premiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Kohout přitom jako jednu ze svých priorit v úřadu jmenoval obnovení procesu střídání velvyslanců a ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček řekl, že o tomto problému už s nominovaným ministrem jednal.

Nabídka, která se neodmítá

"Je to nabídka, která se neodmítá," řekla koncem května Kuchyňová Šmigolová. Co bude mít jako náměstkyně na starosti, web ministerstva zahraničí neuvedl. Pod Galušku spadaly mimo jiné konzulární záležitosti. Kuchyňová Šmigolová se v minulosti v diplomacii věnovala multilaterálním a bezpečnostním otázkám.

Schwarzenberg má ještě prvního náměstka Jiřího Schneidera a dále náměstka Tomáše Duba. Galuškovu kandidaturu podepsal už exprezident Václav Klaus, stejně jako jiné návrhy. Galuška ale není mezi těmi, kteří mají vyjet jako čeští zástupci v konkrétní zemi. Ti potřebují podle protokolu před výjezdem ještě podpis nynějšího prezidenta.

Zeman a Schwarzenberg byli ve sporu kvůli jmenování velvyslanců, jednalo se o některá jména i o výklad ústavy a prezidentských kompetencí. Konflikt v podstatě zablokoval jmenování a výjezdy řady nových šéfů českých zastupitelských úřadů.

Zeman už dříve uvedl, že by chtěl mít v rozhodovacím procesu o návrzích větší slovo. Argumentuje svým silným mandátem z přímé volby prezidenta. Zemana i Schwarzenberga kritizovala opoziční ČSSD, veřejný spor o velvyslance podle sociální demokracie poškozuje obraz země a je nevhodný.

 

Právě se děje

Další zprávy