Schwarzenberg jednal se Zemanem o velvyslancích

Domácí Domácí, Tereza Šídlová
16. 4. 2013 16:10
Jednání může odblokovat to, že o post v Moskvě podle Insideru ztrácí zájem Remek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zhruba hodinu a půl jednal na Pražském hradě prezident Miloš Zeman s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Hlavním tématem schůzky měl být spor o jmenování zahraničních diplomatů.

"Diskutovali spolu témata české zahraniční politiky. Pan ministr informoval pana prezidenta o aktivitách české diplomacie, jejich vzájemná setkávání budou pokračovat," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová bez dalších podrobností.

Že zatím nedošlo ke shodě na klíčových personálních otázkách, tedy na obsazení ambasád v Rusku a na Slovensku, kam Zeman prosazuje Vladimíra Remka, respektive Livii Klausovou, naznačuje i vyjádření mluvčí hlavy státu.

Prezident Miloš Zeman podle Hany Burianové "informoval ministra zahraničních věcí o stanovisku zahraničního výboru Poslanecké sněmovny ČR, o dopisu prezidenta Hospodářské komory a o stanovisku Svazu průmyslu a dopravy k otázce jmenování velvyslanců."

Svaz průmyslu a dopravy podle jeho viceprezidenta pro konkurenceschopnost Radka Špicara nevydal k zaseknuté situaci s velvyslanci oficiální stanovisko. Zeman se zřejmě odvolává na postoj prezidenta svazu Jaroslava Hanáka, který na dotaz novinářů při prezidentské cestě na Slovensko prosazování Remka a Klausové podpořil.

"Spory ústavních činitelů ohledně jmenování velvyslanců odehrávající se před zraky veřejnosti nepovažujeme za šťastné. Exportéři potřebují, aby Česká republika vůči zahraničí vystupovala jednotně a zněla jedním hlasem," komentoval spory na ose Hrad - Černánský palác viceprezident Špicar.

Zmiňovaný sněmovní zahraniční výbor ve svém prohlášení z minulého týdne uvedl, že je stavem v diplomacii znepokojen a vyzval Schwarzenberga, aby s prezidentem jednal.

Zatímco jmenování Klausové Schwarzenberg stále odmítá, již dříve řekl, že v případě Remka je ochoten ustoupit. "Závisí vše na panu prezidentovi," sdělil Schwarzenberg v pondělí deníku Insider na otázku, zda očekává od úterní schůzky dojednání kompromisu.

Remek ztratil o Moskvu zájem

Deník Insider ale v pondělí napsal, že diskuzím obou politiků mohl ulehčit fakt, že bývalý kosmonaut a současný komunistický europoslanec ztrácí zájem o velvyslanecký post v Moskvě.

Sám Remek odmítl deníku celou věc jakkoli komentovat, nejmenovaný zdroj z KSČM ale takový scénář potvrdil. "Na stranickém orgánu jsem neměl dojem, že by se do Ruska nějak hrnul," řekl Insideru. Informaci, že Remek se ambasadorského postu může vzdát sám, potvrdily i zdroje z diplomacie.

Tento vývoj by možná mohl otevřít dveře dohodě na angažmá Klausové. Tu však Schwarzenberg dříve rezolutně odmítl s poukazem na její věk i na to, že nemá diplomatické zkušenosti.

Zeman při návštěvě Slovenska:

Velvyslanectví na Slovensku a v Rusku ovšem zřejmě nebyly jedinými tématy úterní schůzky. Jednat se mělo také o možném vyslání exministra obrany Alexandra Vondry do Izraele.

Dalším "horkým" křeslem je velvyslanecké místo v Londýně, kde má do příštího roku sloužit prodlouženou misi Michael Žantovský.

Politici spor kritizují

Celkově dal Schwarzenberg po prvním kole prezidentské volby vládě ke schválení více než dvanáct jmen nových ambasadorů. A se všemi nyní musí souhlasit i Zeman, protože právě prezident navržené ambasadory jmenuje.

Spor, který kvůli postům v diplomacii vznikl, kritizují koaliční i opoziční politici.

Stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek ČTK řekl, že neshody značně poškozují českou diplomacii a obraz země. Kritika zazněla i z úst europoslance a zahraničněpolitického experta ODS Jana Zahradila.

Kvůli sporům mezi Černínským palácem a Hradem jsou zablokovány změny diplomatů v několika zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy