Schwarzenberg je Západ, Zeman Východ, míní Vondra

Tereza Šídlová
24. 1. 2013 10:30
Exministra pojí specifické vztahy s knížetem, Zemana zastupoval v USA coby velvyslanec
Exministr obrany Alexandr Vondra
Exministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Krátce po neúspěchu v podzimních senátních volbách odešel Alexandr Vondra z vlády a podle jeho slov ho čeká dlouhý politický time-out.

Rozhodnutí, kam zamíří, odkládá na jaro.

Stejně jako vedení ODS podporuje v prezidentské volbě Karla Schwarzenberga.

„Karel Schwarzenberg je víc Západ a Miloš Zeman je víc Východ. Umím si představit i Miloše Zemana, ale chci mít raději Západ než Východ," soudí Vondra, který se po většinu své kariéry soustředil na diplomacii.

S oběma prezidentskými kandidáty ho pojí specifické zkušenosti z politiky. Se Schwarzenbergem se zná více než dvacet let už z disentu, ale jejich vztahy narušila kauza ProMoPro, která se stala i osobním soubojem mezi ním a Schwarzenbergovým hlavním politickým spojencem Miroslavem Kalouskem.

Vládu Miloše Zemana zastupoval Vondra tři roky coby český velvyslanec v USA. Tehdy však musel řešit i citlivou kauzu, kdy Američané zrušili Zemanovi cestu do Washingtonu kvůli bezpečnostním rizikům spojeným s tehdejšími Zemanovými spolupracovníky.

Aktuálně.cz: V kampani silně rezonuje otázka Benešových dekretů a vyrovnání se s minulostí. Vy jste v 90. letech vyjednával česko-německou deklaraci. Jak vnímáte, že se toto téma tak silně objevuje v prezidentské kampani v roce 2013?

Vadí mi, když se to používá jako vnitropolitický klacek, protože to nic neříká o reálné politice a vyvolává to duchy, strachy a noční můry z minulosti. Svět je přece někde jinde a měl by být schopen se od toho oprostit. Karel Schwarzenberg tomu možná zbytečně nahrál, protože hřešil na to, že jeho květnatá jadrná mluva se v politice bere jako zvláštnost či plus, ale to nic nemění na tom, že je špatné do vnitropolitického zápasu zanášet šovinismus a vypjatý nacionalismus.

A.cz: S Karlem Schwarzenbergem vás pojí dlouholeté osobní vztahy, ale zároveň i neshody z politiky. Koho budete volit?

Volím Karla Schwarzenberga. Za prvé ho znám 25 let a vím, že to je patriot, který pro naši zemi v minulosti udělal nesmírně mnoho a je připravený sloužit dál, o tom nemám sebemenších pochybností. Za druhé, prezidentská funkce je hodně o zahraničních vztazích a tam má stále svými kontakty a renomé co nabídnout. Za třetí se mi líbí, jak probudil zájem nejmladší generace o politiku v naší zemi.

Nekorektní Šlouf

A.cz: Miloše Zemana, respektive jeho vládu jste zastupoval v USA coby velvyslanec. Jeho vztahy s Washingtonem však byly napjaté kvůli lidem, jimiž se ve funkci obklopoval. V roce 2000 mu dokonce i kvůli bezpečnostním rizikům měly USA zrušit návštěvu v Bílém domě.

Tehdy to byl začátek jednání o stíhačkách. Pánové Šlouf a další se do toho snažili vstupovat ne zrovna korektním způsobem, to mám ještě v živé paměti. Ve Washingtonu byly slyšet obavy. A pokud si dobře vzpomínám, Miloš Zeman tehdy byl donucen zrušit cestu, protože její příprava probíhala nestandardním způsobem.

A.cz: ODS v prezidentských volbách zcela propadla. Proč podle vás?

Podle Vondry Zeman a Schwarzenberg představují geopolitické protipóly.
Podle Vondry Zeman a Schwarzenberg představují geopolitické protipóly. | Foto: Ludvík Hradilek

ODS by bývala musela mít kandidáta, který by dokázal společnost oslovovat stejně jako Karel Schwarzenberg a který by do toho šel naplno s vírou, že může uspět. Já jsem tehdy fandil Mirce Němcové, myslel jsem si, že ona by tuto roli sehrát mohla, ale nakonec se na to necítila. Nebyla to volba o stranách, ale osobnostech. Je to samozřejmě pro ODS katastrofální výsledek, ale nemyslím si, že jí má kvůli tomu zvonit umíráček.

Karla Schwarzenberga v zásadě do druhého kola dostali voliči ODS a TOP 09. A ODS mu prostřednictvím grémia vyjádřila podporu, i když pár našich lidí urazilo jeho vyjádření v jednom z rozhovorů o „skalních modrých ptácích". (V rozhovoru pro Lidové noviny Schwarzenberg uvedl, že pro „skalní modré ptáky" je podobně nepřijatelný jako pro komunisty.)

A.cz: Kampaň pana Sobotky byla založená na protiunijních a národních tématech. Se dvěma procenty ale dokázal porazit z devíti kandidátů jen Janu Bobošíkovou. Neměla by ODS přehodnotit svůj odmítavý postoj k EU? Nemíjí se se svými voliči?

Nemyslím si, že by Přemkova kampaň byla založena protievropsky, zdůrazňovala svébytnost a suverenitu České republiky v rámci EU. Nemám stejný pohled na Evropu jako Karel Schwarzenberg, nemusíme být za každou cenu „in", podle mě se vyplatí si občas postavit hlavu.  ODS, tak jak ji vede Petr Nečas, dělá velmi realistickou politiku v EU.

Time-out na dlouho

A.cz: ODS kromě prezidentských voleb propadla i v podzimních krajských a senátních volbách. Vy jste také křeslo neobhájil. Neměl jste třeba dříve opustit ministerstvo obrany kvůli kauze ProMoPro?

Je za námi druhé vládní období, jsme v druhém poločase druhého vládního cyklu. Je přirozené, že v tomto období jsou preference nejnižší, protože nepopulární, ale nutné kroky se musí udělat v prvním poločase.

Já jsem přišel na obranu se zadáním premiéra udělat tam pořádek. Udělal jsem pro to všechno. Řadě lidí jsem šlápl na kuří oko, ministerstvo obrany bylo po léta dojná kráva. Samozřejmě jsem si za to schytal svoje. Dnes se nemám za co stydět. Hodně práce se tam podařilo, mohl jsem odejít s čistým svědomím, ne jen s kaňkou na čele.

A.cz: Jaké teď máte plány?

Rozhodně se teď nikam nehrnu. Myslím si, že je na místě pokora a skromnost. Potřebuju se okysličit, chodím po doktorech, čtu si; něco dělat budu muset a něco budu dělat rád.

A.cz: Plánujete návrat do vysoké politiky?

Je to time-out na dlouhou dobu. Dobrovolně nebo nedobrovolně? Není to, čím bych se teď zabýval, když se ráno probudím.

 

Právě se děje

Další zprávy