Schwarzenberg: Do dvou let tu máme předčasné volby

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 11. 2013 14:30
Každá vláda bude jen "nemožný slepenec", tvrdí předseda TOP 09.
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09.
Karel Schwarzenberg ve volebním štábu TOP 09. | Foto: Radek Nohl

Praha - Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg očekává vbrzku další předčasné volby. Týden po těch posledních v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že jiné východisko není a každá vláda vzešlá z hlasování minulý pátek a sobotu je nemožný slepenec.

"To dlouho vydržet nemůže," řekl Karel Schwarzenberg s tím, že dobu životnosti začínajícího volebního období odhaduje do dvou let.

S námitkou, že voliči příště stěží vyberou úplně jinak, nesouhlasí: "Myslím si, že to bude trochu vyváženější rozhodování."

Zároveň si předseda TOP 09 nepřipouští, že by jeho strana mohla v dalších volbách ještě ztrácet voliče jako letos (oproti roku 2010 přišla zhruba o 300 tisíc hlasů).

Schwarzenberg odhaduje, že pokud by bylo do dvou měsíců jasné, že předčasné volby budou, posílí to hnutí ANO 2011 Andreje Babiše. V opačném případě podle Schwarzenberga bude Babiš ztrácet.

Blbý a nedočkavý puč

Turbulentní situaci v ČSSD, kde předseda Bohuslav Sobotka po utajované lánské schůzce části vedení strany prohlásil, že ve vedení sociální demokracie zůstane buď on, nebo Michal Hašek, komentuje Schwarzenberg po svém: "Vedoucí funkcionáři demokratické strany jak malí kluci jdou za hlavou státu, aby jim umožnila převrat ve straně. Kde to jsme?"

"Myslel jsem, že pan Hašek je šikovnější a inteligentnější. Protože něco tak nedočkavě blbě provedeného jsem v životě neviděl," dodal předseda TOP 09.

A směrem k prezidentu Zemanovi (se kterým se střetl v boji o prezidentskou funkci) utrousil: "Role hlavy státu je jasná: On se chce té strany zmocnit."

První zákony už TOP 09 předložila

TOP 09 už ve Sněmovně formálně předložila své první návrhy zákonů, mimo jiné Farského registr smluv, který před volbami probíraly sněmovní výbory, ale s předčasnými volbami spadl pod stůl.

Předseda TOP 09 v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že taková rychlost je dána tím, že "tyto zákony jsou potřeba".

Zároveň ale chce TOP 09 zjevně předhonit obdobné pokusy z jiných stran. Například volební lídr hnutí ANO Martin Komárek obvinil TOP 09 v předvolebním boji z toho, že nápadem zavést registr smluv "vykrádá" program hnutí ANO.

TOP 09 teď využila náskok - prostě jen oprášila návrh, který měl nakročeno už do druhého sněmovního čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy