Schvalme Lisabonskou smlouvu do týdne, žádají zelení

Martina Macková
26. 11. 2008 13:00
Zelení chtějí svolat mimořádnou schůzi sněmovny
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík.
"Je to pro nás určité memento," řekl předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Strana zelených, nejmenší politická strana ve sněmovně, chce, aby byla Lisabonská smlouva schválena do týdne.

Po středečním rozhodnutí Ústavního soudu chtějí zelení svolat mimořádnou schůzi sněmovny, která by evropskou smlouvu ratifikovala.

Česko je poslední členskou zemí, která se ke smlouvě dosud nevyjádřila.

"Je velmi důležité zkrátit čas do ratifikace na úplné minimum. Senátoři ODS si vymysleli toto zdržení a bylo poctivé tomu dát prostor. Ale čím dříve smlouvu schválíme, tím více to pomůže naší prestiži a autoritě při českém předsednictví," řekl Aktuálně.cz předseda zelených Martin Bursík.

Jak na verdikt reagují zahraniční média: Klaus prohrál, Česko Lisabon schválí

Senát by smlouvu mohl schválit teoreticky také do konce roku. Předseda Přemysl Sobotka potvrdil, že jakmile horní komora dostane rozhodnutí soudu, zařadí bod na nejbližší schůzi. Poslední letošní schůze je plánovaná na 10. prosince.

Zelení potřebují podpisy

Zelení k tomu, aby mohli vůbec požádat o svolání poslanců, musí ve sněmovně sehnat 40 podpisů. "Je to holý nesmysl, vyhlásit, že chci schůzi. Zelení nemají tolik poslanců," komentoval prohlášení předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). "Bez žádosti s podpisy je to spíš populistické," dodal.

Vlček zatím nemá v ruce ani žádost zelených, ani ODS, která včera avizovala, že požádá o svolání hned několika mimořádných schůzí - poté, co včera skončila řádná schůze předčasně, protože poslanci neodsouhlasili její program.

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zelení zatím o podpoře svého návrhu s nikým nejednali. Kde budou shánět podpisy pro schůzi, je ale jasné. Podpořit je v jejich úsilí budou určitě chtít lidovci, část ODS a samozřejmě opoziční socialisté. KSČM dnes potvrdila, že před schvalováním požaduje referendum.

"Pokud pan předseda Bursík chce takovou schůzi, měl by se ozvat a jednat," vzkázal předseda ČSSD Jiří Paroubek. Sociální demokraté dlouhodobě požadují, aby Česko dokument, který je nástupcem odmítnuté evropské smlouvy, ratifikovalo.

"Samozřejmě, že Lisabonskou smlouvu ve sněmovně podpoříme," potvrdil Aktuálně.cz Paroubek, který si stvrzení dohody dal také jako jednu z podmínek v jednání s ODS o "toleranci" v období českého předsednictví.

Zelení už mají podle předsedy Bursíka připraveny podpisové archy a chtějí se dohodnout napříč stranami. "Vyzveme poslance koalice, ale obrátíme se také na ČSSD. Ratifikace této smlouvy není jen otázkou koalice," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Vlček potvrdil, že svolá schůzi do pěti dnů, jakmile obdrží žádost.

Spěch kvůli kongresu?

Proč koaliční poslanci tolik spěchají s hlasováním o Lisabonské smlouvě? Jako vysvětlení se nabízí blížící se kongres ODS, kde se bude volit nový předseda strany, ale hlasovat se bude také o usnesení ODS z Prahy 6.

Na mítinku nemohl chybět ani pražský primátor Pavel Bém.
Na mítinku nemohl chybět ani pražský primátor Pavel Bém. | Foto: Ludvík Hradilek

Ta žádá, aby sjezd zavázal zákonodárce strany nepodpořit ratifikaci euroslouvy. Odmítnutí smlouvy podporuje také Topolánkův rival a místopředseda strany Pavel Bém. A prezident Václav Klaus už avizoval, že smlouvu nepodepíše.

"S jistotou bych řekl, že usnesení nezíská na kongresu ODS podporu. Neobávám se toho," řekl Aktuálně.cz ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška, jeden z nejvíc proevropských politiků v parlamentu. Také Bursík si myslí, že kongres ODS žádné protilisabonské usnesení nepřijme.

"Nemyslím si, že motivací pro urychlené přijetí Lisabonské smlouvy je kongres. Nemá prostě smysl čekat. Vedení ODS je pro ratifikaci a naprostá většina členů i ministři nemají pochybnosti. Hlasy pro odmítnutí jsou jen okrajové," tvrdí Liška.

 

Právě se děje

Další zprávy