Schváleno, solární proud zatíží nová daň ve výši 26 %

Pavel Baroch
9. 11. 2010 16:45
Sněmovna odsouhlasila i zavedení daně na povolenky a vyšší poplatky za pozemky
Foto: Jan Langer

Praha - Poslanci podle očekávání souhlasili s vládním návrhem, že na proud ze solárních elektráern uvedených do provozu loni a letos uvalí stát novou 26procentní srážkovou daň.

Sněmovna zároveň odsouhlasila, že bezplatné emisní povolenky nově zdaní 32 procenty a zároveň se zvýší poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu.

Politici si od toho slibují, že získají bezmála jedenáct miliard korun, které poslouží k tomu, aby příští rok kvůli nezvládnutému rozvoji slunečních elektráren skokově nezdražil proud pro domácnosti i podniky.

Daň se vyhne pouze malým elektrárnám do výkonu 30 kilowattů na střechách domů.

Klaus nebude antisolární opatření blokovat

Novelu zákona o obnovitelných zdrojích ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Je ovšem málo pravděpodobné, že by předloha narazila na výraznější odpor.

Prezident Václav Klaus při úterní návstěvě ministerstva životního prostředí uvedl, že nebude blokovat žádné iniciativy, které povedou k omezení tohoto druhu výroby energie.

Podle Klause ovšem za současný stav ve fotovoltaice nenesou odpovědnost podnikatelé, nýbrž stát, který vymyslel nevhodnou regulaci.

Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren.
Proti plánovanému zdanění fotovoltaiky demonstrovalo před Poslaneckou sněmovnou několik desítek majitelů solárních elektráren. | Foto: Martina Machová

Podnikatelé protestovali marně

Nejproblematičtější antisolární opatření je 26procentní srážková daň. Solární podnikatelé se totiž obávají, že kvůli ní zkrachují. Několik desítek z nich dokonce prostestovalo v pátek před sněmovnou, ovšem poslanci jejich argumenty nevyslyšeli.

Česká průmyslova fotovoltaická aosicace varuje, že kvůli dani hrozí Česku arbitráže a soudní spory za stovky miliard korun. Podle organizace navíc vůbec není jisté, že na konci roku bude v síti připojeno tolik panelů, jak úřady avizují. Pokud by se připojilo méně elektráren, proud by tolik nezdražil.

"Rozhodnutí o drakonické regulaci bylo uděláno na základě chybných čísel a v neuvěřitelném chvatu a zmatku," řekl mluvčí fotovoltaické asociace Jan Hlaváč.

Zaznělo ve sněmovně

David Rath (ČSSD):

  • "A já z tohoto místa velmi důrazně žádám pana premiéra Petra Nečase, pana ministra financí (Miroslava Kalouska) a pana ministra průmyslu (Martina Kocourka), aby zde předstoupili před tuto sněmovnu a jasně nám ukázali právní analýzy, které doloží, že České republice nehrozí přijetím tohoto zákona soudní a arbitrážní řízení o poměrně velké částky a že slíbí na svou čest, že takovéto ohrožení není, a že pokud k němu někdy v budoucnu dojde, tak oni se za ztráty z těchto arbitráží osobně zaručují, včetně svého osobního majetku."

Martin Kocourek (ODS):

  • "Co se týká arbitráží: já bych zase rád viděl analýzy, zda nás někdo nepožene k arbitrážím proto, protože teď nic neuděláme nebo nic neprosadíme. Protože investoři do tohoto typu obnovitelných zdrojů, zejména ti, co byli připojeni před rokem 2009, mohou reklamovat u českého státu, že poskytl vyšší podporu v letech 2009 a 2010 než v letech předchozích."

(čtk)

"Dopady pro Českou republiku budou drastické: jak z hlediska negativní image České republiky na finančních trzích, tak i kvůli nevyhnutelné hrozbě několikasetmiliardových arbitráží. Investoři již nebudou moci Česku jakkoli důvěřovat a zdraží se tím pro republiku dlouhodobé úvěry," dodal Hlaváč.

Zlikviduje to malé podnikatele

S kritikou schválené novely přišlo i ekologické Hnutí Duha, podle něhož daňová úprava povede k likvidaci malých solárních instalací, jejichž vliv na cenu elektřiny je přitom zanedbatelný.

"Poslanci současně odmítli i návrh, který by dovolil stavět elektrárny v opuštěných průmyslových areálech nebo na skládkách. Krok je to nepochopitelný - zde panely rozhodně nenarušují krajinu, naopak investor by musel zajistit úpravu zanedbaného prostoru," řekl Martin Sedlák z Hnutí Duha.

Daňově uznatelný základ

Věcí veřejné chtějí podle ČTK připravit novelu zákona o daních z příjmů, která upraví zákon tak, aby bylo jasné, že tuto daň je možné odečíst z daňového základu.

Ministr financí Miroslav Kalousek poslance ujistil, že podle výkladu ministerstva financí jde skutečně o daňově uznatelný náklad.

Podle fotofoltaické asociace jde ovšem jen o kosmetickou změnu, která nemůže zabránit tomu, že mnozí podnikatelé se kvůli dani dostanou do ztráty.

Ceny klesnou o polovinu

Energetický regulační úřad po schválení novely ve sněmovně oznámil oficiální výkupní ceny solární elektřiny platné od ledna.

Pro elektrárny instalované od ledna do prosince 2011 bude mělo platit rozdělení do tří kategorií. Malé elektrárny o výkonu do 30 kilowatt dostanou za kilowatthodinu 7,50 korun. Elektrárny nad 30 kilowatt 5,90 a velké solární parky nad 100 kilowatt jen 5,50 korun.

Letošní výkupní cena byla zhruba 12 korun za kilowatthodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy