Schváleno: Šéfa ČSSD budou volit jen delegáti sjezdu

Michal Žák Michal Žák, Eva Benešová
14. 2. 2009 11:36
Dosavadní předseda Jiří Paroubek bude post obhajovat
Přímou volbu před dvěma lety navrhl současný předseda Jiří Paroubek. A byl to on, kdo ji nyní navrhl zrušit.
Přímou volbu před dvěma lety navrhl současný předseda Jiří Paroubek. A byl to on, kdo ji nyní navrhl zrušit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nového šéfa ČSSD budou v březnu volit delegáti sjezdu, který začal už dnes na pražském Výstavišti.

Změnu stanov navrhlo vedení strany a účastníci 35. sjezdu sociální demokracie změnu posvětili.

Napříště tak bude o způsobu volby rozhodovat širší vedení strany. Volit budou mezi přímou volbou, kdy by hlavu strany volilo přibližně 18 tisíc straníků a volbou sjezdem, kterého se účastní zhruba 500 delegátů.

"V tuto chvíli je to nejlepší řešení. Jsme napůl cesty před dovršením volebního výsledku a nebylo by asi nepříliš dobré rozpoutávat mediální kampaň, když je pouze jeden kandidát," komentoval výsledek místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Přímá volba - stála by miliony

S přímou volbu, kdy by o předsedovi a jeho nejblížších spolupracovnících rozhodovali straníci, přišlo před dvěma lety současné vedení strany. "Je konec politickým kšeftům," prohlásil tehdy předseda ČSSD Jiří Paroubek a takřka celé vedení mu přikyvovalo.

Posléze ovšem socialisté otočili. "Stálo by to hodně peněz, které můžeme využít jinak," zněl nejčastější argument. Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by mělo jít o několikamilionovou sumu. "Museli bychom zaplatit pronájem místností, členům volebních komisí vyplatit částečné náhrady mezd, dohromady by to dalo několik milionů," podotkl Sobotka.

Kritici návrhu ale upozorňovali, že by nehlasovalo dostatek straníků. "Ve stanovách je podmínka, že volby se musí zúčastnit alespoň polovina členů. Myslím, že s dosažením tohoto kvóra by mohl být problém," připustil lídr voleb do europarlamentu Jiří Havel.

Předsednictvo posílilo

Upozornil také, že přímá volba způsobila rozkol u francouzských socialistů. "Hlasování se třikrát opakovalo a jedna kandidátka nakonec zvítězila nad druhou o 40 hlasů. Strana se tak rozdělila na dvě přibližně stejné části, což nepůsobí dobře a očekává se propad při volbách do EU," dodal Havel.

Změnou stanov se také rozšířilo grémium strany. Přibudou v něm dva noví členové, kteří mají zastupovat kraje, hejtmani Michal Hašek a Radko Martínek. V tuto chvíli tak má grémium osm členů.

Příspěvky a vyšší daně z příjmů

Sjezd také souhlasil s předložením protikrizových opatření z dílny ČSSD do Poslanecké sněmovny. Socialisté navrhují například snížení DPH z 9 procent na 6, lidem s příjmem nad sto tisíc měsíčně zvýšit daně na 38 procent, daně pro podnikatele zvýšit na 21 procent.

Dále chtějí zavést 300korunové příspěvky na bydlení, podporu v nezaměstnanosti zvýšit na 80 procent a protáhnout ji na 9 měsíců. Pokud by opatření prošlo, všichni důchodci by v listopadu získali mimořádný důchod 2400 korun.

Především kvůli změnám stanov je proto letošní sjezd rozdělen na dvě části - ta druhá, volební, se uskuteční koncem března. První den začal po deváté hodině ráno. Jiří Paroubek vystoupil s projevem, v němž zaútočil na vládu i média, která podle něj straní Mirku Topolánkovi. Připustil však i vlastní chyby.

 

Právě se děje

Další zprávy