Zpráva o ČT ve Sněmovně neprošla. KSČM vadí Historie.cs

ČTK ČTK
9. 4. 2015 13:45
Sněmovna hladce schválila výroční zprávy o hospodaření České tiskové kanceláře. Hospodaření České televize nedokončila kvůli stížnostem komunistického poslance Valenty.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Praha - Sněmovna podle očekávání hladce schválila výroční zprávy o hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za roky 2012 a 2013. Projednávání obdobné zprávy o předloňském hospodaření České televize ale před polednem nedokončila, přestože sněmovní mediální výbor rovněž navrhl její schválení.

Proti zprávě ČT se postavil komunistický poslanec Jiří Valenta, který si stěžoval mimo jiné na některá výběrová řízení na zakázky zadávané veřejnoprávní televizí. Obvinil též ČT z neobjektivity jejího zpravodajství a také pořadu Historie.cs, konkrétní případy ale neuvedl.

Na to poukázala někdejší předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS), podle níž pořad nemůže být neobjektivní jenom proto, že se v něm možná někdo z diskutujících dotkl komunistů za to, co napáchali před listopadem 1989.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že Valenta měl dost měsíců na to, aby své výhrady řešil v mediálním výboru. O odklad schvalování zprávy ČT se nakonec postarala TOP 09, která si vyžádala přestávku na své jednání. Odpoledne má Sněmovna na programu interpelace.

Vyrovnané náklady i výnosy ČT

Česká televize předloni skončila hospodaření vyrovnanými náklady i výnosy 6,78 miliardy korun. Předseda Rady ČT Jaroslav Dědič již dříve uvedl, že se podařilo udržet investice do výroby. Připomněl vznik nových stanic Déčko a ČT art. Mezi faktory, které ovlivňují hospodaření, zmínil absenci reklamy, nemožnost odpisu DPH a kurzová rizika.

Hospodaření ČTK v roce 2012 skončilo ztrátou zhruba čtyři miliony korun, kterou agentura pokryla z nerozděleného zisku z předchozích let. Rozpočet na daný rok přitom původně počítal se ztrátou až 7,34 milionu korun. V roce 2013 už ČTK skončila v zisku tři miliony korun. ČTK je jedinou z veřejnoprávních agentur v Evropě, která nedostává státní dotace nebo příspěvky. Vydělává si na sebe především prodejem svého zpravodajství.

 

Právě se děje

Další zprávy