Schůze sněmovny nezačala, opozice zavrhla program

Kateřina Eliášová
25. 11. 2008 18:22
Proti byli i rebelové z vládních stran
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Vláda Mirka Toplánka má po dnešním dni další důkaz toho, že nemá v Poslanecké sněmovně většinu.

Její jednání totiž skončilo tím, že si poslanci neodhlasovali program.

Je to poprvé od roku 1996, co se řádně nahlášená schůze nekoná.

"Bylo by velmi laciné říct, že socialisté a komunisté chtějí Vánoce a nechtějí pracovat, i když i to může být pravda," komentoval situaci Topolánek.

Ten krátce po skončení schůze oznámil, jak bude ODS pokračovat. "Svoláme schůze mimořádné, které budou řešit ty problémy, bez kterých nemůže fungovat Česká republika. Nepochybně na téma rozpočet nebo mise českých vojáků v Afghánistánu."

Schůze skončila hlasy opozice a rebelů

Opozice chtěla na této schůzi projednat zrušení poplatků pro děti a důchodce a vyřadit hlasování o radarových smlouvách. To se jí ale nepodařilo.

"Proto jsme neviděli důvod hlasovat pro program," řekl místopředseda klubu ČSSD David Rath.

Rebelové Juraj Raninec, Jan Schwippel a Vlastimil Tlustý se na jejich stranu přidali kvůli daním.

"Nelíbilo se nám, že s námi koalice nedohodla kompromis u daní z příjmu, dochází tady k porušení loňské dohody. Ministr Kalousek přišel se svým návrhem, se kterým my nesouhlasíme. Proto jsme pro program nehlasovali," vysvětlil pro Aktuálně.cz Schwippel.

Tlustého to může stát místo v poslaneckém klubu. Jeho předseda Petr Tluchoř po krachu jednání sněmovny bez podrobností oznámil, že klub souhlasil s takovou změnou jednacího řádu, která umožní vyloučit jeho člena.

Schůze příští úterý?

Poslanci ODS se pokusí hned zítra podat návrh na svolíní mimořádné schůze.

"Pokud mě poslanci požádají o svolání mimořádné schůze, tak ji svolám. Nejdříve za pět, nejdéle za deset dnů. Počítám, že bych na příští úterý mohl schůzi svolat," reagoval na to předseda Poslanecké sněmovny ČR Miloslav Vlček.

Je vysoce pravděpodobné, že koalice navrhne na program jednání pouze "své" návrhy. Na opoziční se tak nedostane.

"Každý ministr připraví návrhy zákonů a smluv, které jsou pro něj významné k projednání. Myslím si, že bychom to neměli redukovat," uvedl předseda zelených Martin Bursík.

ČSSD zvyšuje cenu

Koalici se sice může podařit mimořádné schůze svolat, na začátku se bude hlasovat opět o programu. A opět se může stát, že opozice návrh nepodpoří. Pak by mohl nastat vážný problém, že se klíčové zákony jako je rozpočet či daně nepodaří schválit včas.

Sněmovna se opět zablokovala ve chvíli, kdy se vyjednavači koalice snaží dohodnout "příměří" mezí ní a ČSSD v době českého předsednictví Evropské unii.

Podle Bursíka je stále taková dohoda možná. "Zvýší se tím cena té dohody a "velkorysosti", kterou poté opozice nabídne vládě v průběhu českého předsednictví. Dnes šlo jen o to ukázat, že za současné konstelace měla opozice spolu s nezařazenými poslanci většinu," myslí si.

Premiér Topolánek dnes řekl, že návrh dohody co nejdřív projedná s koaličními partnery a do tří týdnů se všichni tři sejdou s Jiřím Paroubkem.

Podle informací Aktuálně.cz dnes předseda vlády sociálním demokratům řekl, že chce dohodu schválit ještě před kongresem ODS. Ten začíná příští týden v pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy