Hlasování o nedůvěře vládě bude ve čtvrtek, opoziční koalice odevzdaly podpisy

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 1. 6. 2021 12:39
Schůze Poslanecké sněmovny k hlasování o nedůvěře vládě se uskuteční ve čtvrtek od 9 hodin. Koalice Spolu a Pirátů a starostů v úterý odevzdaly podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze. Kabinet premiéra Andreje Babiše zatím nemá zajištěnou podporu. Rozhodnou hlasy KSČM, jejichž klub se sejde ráno před hlasováním.
Spolu a Piráti a starostové odevzdali podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě
Spolu a Piráti a starostové odevzdali podpisy pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě | Foto: Radek Bartoníček

Lídři obou opozičních bloků poukazují mimo jiné na to, že kabinet podle nich nezvládl boj s epidemií koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem po kauze Vrbětice.

Podle předsedy ODS Petra Fialy nelze rezignovat na princip, že se vláda opírá o většinu v Poslanecké sněmovně. "Poté, co komunisté deklarovali, že vládu nepodporují, měl premiér požádat o důvěru automaticky. Protože to ale neudělal, je naším naprosto samozřejmým úkolem ověřit, zda má vláda ve sněmovně nadále většinu," uvedl.

Jako další důvod k vyslovení nedůvěry vidí předseda Pirátů Ivan Bartoš střet zájmů premiéra Babiše. "Česká republika by ve svém čele neměla mít premiéra, který čelí tak vážným obviněním. Řada kauz pak provází tuto vládu a její chráněnce z doby před i po vypuknutí pandemie, včetně přidělování národních dotací v rozporu se zákony či předražených nákupů v době pandemie, které nyní šetří policie," řekl.

Podle šéfa lidovců Mariana Jurečky stojí Babišova vláda za "sérií mezinárodních ostud" a ztratila důvěru veřejnosti. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že musí kabinet nést zodpovědnost za neúspěšný boj s pandemií. Šéf STAN Vít Rakušan členům vlády vyčetl, že nejdou lidem příkladem a jejich chování označil za papalášské.

Podpora vlády nepřichází v úvahu, říká místopředseda KSČM

Ke svržení vlády je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů, pětice opozičních stran jich má 68. Proti vládě hodlá hlasovat také SPD s 19 poslanci a Trikolóra, jež má v dolní komoře tři zástupce. Ve sněmovně jsou i tři další nezařazení poslanci.

Zásadní ale bude postoj KSČM, jež má 15 poslanců a která v polovině dubna vypověděla dohodu o toleranci. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že o nedůvěře vládě bude výkonný výbor strany jednat ve středu. Ve čtvrtek, kdy bude o vyslovení nedůvěry jednat sněmovna, to pak probere poslanecký klub.

Místopředseda KSČM Stanislav Grospič v úterý uvedl že nepřichází v úvahu, že by komunisté vládu ve čtvrtek podpořili. Baví se podle něj, jakou formou vyjádřit nedůvěru.

Poslanci vládní ČSSD budou hlasovat proti vyslovení nedůvěry kabinetu, řekl místopředseda sociální demokracie Roman Onderka. Hlasování považuje za politikaření a snahu opozice se zviditelnit, úspěch opoziční iniciativy by podle něj vyvolal krizi krátce před řádným koncem volebního období.

Pokud by kabinet hlasování o vyslovení nedůvěry neustál, musel by podat demisi. Prezident Miloš Zeman ohlásil, že by nechal Babišův kabinet vládnout do říjnových sněmovních voleb. Podle předsedy Pirátů Bartoše by tedy bylo namístě jednání zástupců všech stran se Zemanem o dalším fungování dolní komory, zejména v legislativní rovině.

 

Právě se děje

Další zprávy