Schůze poslanců přerušena, hlasovat se bude v neděli

Martina Machová Jan Němec (redaktor) Radek Nohl Martina Machová, Jan Němec (redaktor), Radek Nohl
6. 11. 2011 0:03
Koalice a opozice se hádá, jestli poslanci mohou debatovat déle než dvacet minut
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech.
Nakonec se koalice ruku v ruce s opozicí domluví. Alespoň na přesčasech. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Až k víkendovému jednání dovedlo Poslaneckou sněmovnu pět dní trvající zdržování, jímž chce opozice zastavit reformní zákony Nečasovy vlády.

Poslanci od sobotních devíti ráno pokračovali  v nekonečných projevech o návrhu zákonů, které vrátil Senát ovládaný sociálními demokraty.

Na zákonodárcích byla s postupem soboty vidět již značná únava, kuloáry se vyprázdnily a poslanci seděli ve svých lavicích nebo odpočívali v klubových místnostech nebo kancelářích.

Přesně o půlnoci pak poslanci odhlasovali přerušení schůze do neděle na 9 hodinnu ranní. Očekává se přitom, že v neděli odpoledne by konečně mohlo dojít k hlasování o reformních návrzích vlády.

Po několika dnech jednacího maratonu koalice změnila taktiku. Po vzoru socialistů přešla i ona na systém směn, které se pravidelně střídají. 

Za ODS jim velí Jan Bauer, Lenka Kohoutová a Jan Čechlovský, nicméně každá vládní strana musí v určitou dobu zajistit dostatečný počet lidí tak, aby v případě procesního hlasování bylo ve sněmovně k dispozici 67 hlasů. Další poslanci musí být v dosahu sněmovny v případě, kdyby došlo na hlasování přímo o zákonech.

"Museli jsme se jejich systému přizpůsobit," vysvětloval změnu přístupu jeden z právě střídajících občanských demokratů. Na otázku, proč začali se systematickým střídáním až po několika dnech, odvětil, že zprvu netušili, že obstrukce bude tak rozsáhlá.

Foto: Petr Vyoral

Hodinu před půlnocí se poslanci pustili do slovních přestřelek. Na plénum se vrátil středočeský hejtman David Rath, který oprášil svou taktiku z předchozích nocí, kdy svolával odpočívající koaliční poslance na procedurální hlasování.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura na něj reagoval bonmotem, že si s kolegy rozdělili jeho poznámky na dva typy  - "vtipné poznámky pana Ratha, kterým se směje jen Dolejš (poslanec Richard Dolejš je Rathův blízký spolupracovník, pozn. red.), a vtipné poznámky, kterým se Dolejš nesměje". 

Do slovního souboje se postupně zapojil ministr financí Miroslav Kalousek, který si s Rathem vyměnili pár slovních šťouchanců na téma, kolik mají sociální demokraté ve sněmovně poslanců, nebo předseda poslancekého klubu Věcí veřejných Vít Bárta, jenž s Rathem diskutoval o tom, jestli se pase nebo nepase ABL.  

Jednat přes noc nebudeme

Odpoledne a v podvečer někteří poslanci redaktorům Aktuálně.cz přiznali, že začaly padat návrhy, aby se jednalo v jednom bloku do rána. Záměr prý ale hned v počátku zarazila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Znamená to, že hlasovat o obstruovaných zákonech se bude v neděli odpoledne.

V pondělí a v úterý by pak měli poslanci volno a do poslaneckých lavic by se vrátili ve středu, do které přerušili mimořádnou schůzi svolanou koalicí.

Zatímco zástupci koalice s opozičníky diskutovali na plénu, bývalý předseda socialistů Jiří Paroubek si nechal svou přihlášku propadnout. Během dne pak vydal tiskovou zprávu, ve které vyzval vedení sociální demokracie, aby místo podle něj již zbytečného obstrukčního chování, vyvolali hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase kvůli jejím aférám.

Paroubek totiž tvrdí, že se z obstrukce stala "bezobsažná fraška, která navíc koalici spíše sjednotila, než aby ji rozdělila". 

Skončíte u soudu, varuje ČSSD koalici

Narozdíl od poklidně plynoucího odpoledne, první část dne se odehrála ve znamení emotivních půtek.

Už z prvních desítek minut schůze se dalo očekávat, že i pátý den v řadě bude přehlídkou obstrukčních fines, které vymysleli legislativní experti sociální demokracie. 

A potvrdilo se to, poté co se debata mezi koalicí a opozicí zasekla na tom, jestli poslanec může nebo nemůže třikrát vystoupit v rozpravě k reformním zákonům. Sociální demokraté se oháněli jednacím řádem, ústavou a minulými rozhodnutími Ústavního soudu.

"Pokud sloučíme rozpravu, tak to u některých bodů můžeme udělat, ale nemůžeme omezovat čas na vystoupení poslance na dvakrát deset minut," uvedl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který citoval z vyjádření legislativního odboru sněmovny, který potvrdil stanovisko socialistů.

Podle něj koalice riskuje, že spor mezi sociální demokracií a vládními stranami skončí u Ústavního soudu.

Kdo koho blokuje?

Koalice na rozdíl od ČSSD však tvrdí, že poslanci mohou vystoupit nejvýše dvakrát v celé sloučené rozpravě.

A takhle dělaj veverky!
A takhle dělaj veverky! | Foto: Ludvík Hradilek

"Ústava tady byla zadupána ze strany sociální demokracie. Je to zoufalý pokus, kdy chce menšina, která nemá šanci vládnout, zablokovat většinu," prohlásila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Podle ní budou v budoucnu uvažovat o změně jednacího řádu tak, aby u zákonů, které dolní komoře vrátí Senát, již nebyla možná diskuze. Poslanci by pouze rozhodli, jestli schválí návrh senátorský nebo poslanecký.   

Spor začal poté, co chtěl potřetí vystoupit poslanec ČSSD Jeroným Tejc. Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová (VV) mu to ale nepovolila.

"Mým rozhodnutím, stvrzeným mým podpisem, technici vymazali třetí, čtvrté a další přihlášky poslanců," uvedla předsedající Klasnová a zdůraznila, že věc konzultovala se sněmovními legislativci.

Hned na začátku jednání navrhli poslanci sociální demokracie body, které chtěli mimořádně zařadit na program.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka navrhoval debatu o majetkových poměrech ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS) kvůli původu peněz, s nimiž obchodovala jeho matka.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: Ludvík Hradilek

Té měla podle Mladé fronty Dnes společnost Key Investment před třemi lety zobchodovat 16 milionů korun.

"Není možné, aby ve vládě byli ministři, jejichž majetkové poměry vedou ke spekulacím," vysvětloval Sobotka.

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc zase požadoval, aby sněmovna jednala o výši odměn pro náměstky ministrů a státní úředníky. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) chtěl mluvit o kauzách ministra obrany Alexandra Vondry.

Koalice to ale silou své jasné hlasovací většiny znemožnila.

Jste jako děti, řekl premiér

Páteční maraton skončil až několik minut po půlnoci. O oživení se postaral i nezvykle emotivní projev premiéra Petra Nečase.

"Chováte se politicky jako malé děti, kterým tento nástroj vůbec nepatří do rukou, protože působí rány na těle české demokracie. Copak nevidíte, co se děje v Evropě? Copak nevidíte, co se děje globálně v celé ekonomice?" obrátil se premiér směrem k opozici a sklidil potlesk z vlastních řad.

Zaorálek na Nečasova slova v sobotu reagoval tím, že se obstrukcemi chtějí bránit arogantnímu chování koalice. "Ministři tu sedí jako pařezy, nejsou ochotni reagovat na nic, co se jich opoziční poslanci ptají," prohlásil Zaorálek.

O daňové reformě nejdříve ve středu

Obstrukce začaly hned poté, co sněmovna několik hodin řešila daňovou reformu. Poslanci, včetně těch vládních, k ní v rámci 2. čtení navrhli desítky úprav. O celé reformě se bude hlasovat nejdříve ve středu.

Reforma má zrušit superhrubou mzdu, zvýšit zdanění hazardu nebo také umožnit lidem přispívat na penzi rodičů.

Premiér Petr Nečas připustil roční odklad daňové reformy na leden 2014 s výjimkou nových pravidel zdanění hazardu, které by měly platit od příštího roku. Odložení, které navrhly VV, souvisí s nutností spustit o rok později jednotné inkasní místo, a to vhledem k vazbám na dosud neschválený nový občanský zákoník.

Předmětem úvah je podle premiéra i to, zda neposunout na rok 2014 i začátek důchodové reformy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) rozhodnutí zatím ještě nepadlo.

 

Právě se děje

Další zprávy