Schůze k ProMoPro má být ve čtvrtek, Vondra se omluvil

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 4. 2011 13:02
Kvůli zdravotním problémům ministra obrany se hledá nový termín mimořádného jednání sněmovny
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jen co předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová vyhověla žádosti ČSSD o svolání druhé mimořádné schůze poslanců ke kauze ProMoPro, už musí hledat nový termín.

Sněmovna měla o aféře z doby českého předsednictví EU jedna příští čtvrtek od 18:15 hodin. Ze schůze se ale omluvil někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a nynější ministr obrany Alexandr Vondra, který měl vysvětlit svou roli v kauze.

V pátek večer totiž nastupuje do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích. Má chronické potíže s páteří a jeho zdravotní stav se "v posledních dnech rychle zhoršuje", uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka reagoval, že dopřeje Vondrovi čas na to, aby se uzdravil. Jednání chce posunout na začátek června, kdy má začít příští řádná schůze. "Požádal jsem předsedkyni Poslanecké sněmovny, abychom našli nějaké legislativní řešení, jak tuto mimořádnou schůzi posunout," dodal Sobotka.

Sociální demokraté avizovali svolání schůze již začátkem měsíce, vzhledem ke krizi v koalici ale počkala, až proběhne hlasování o nedůvěře vládě.

Zasedání se tentokrát s největší pravděpodobností uskuteční. Poslanci dvou menších koaličních stran chtějí opustit sál a opoziční ČSSD a KSČM by měly sílu schválit programu schůze. ODS ale zdůrazňuje, že podle koaliční smlouvy mají TOP 09 a VV hlasovat proti.

Podezření kolem kontraktu při českém předsednictví EU si podle Sobotky zaslouží to, aby o nich sněmovna jednala.

Sociálním demokratům podle Sobotky vadí, že se současná rekonstrukce vlády Vondry nedotkla. Jeho odchod žádaly Věci veřejné, Vondra rezignaci nabídl, premiér Petr Nečas ale ještě neoznámil, jak s nabídkou naložil. Vondra podle ČSSD dosud nevysvětlil podezření z plýtvání peněz při předsednictví.

Vondrův odchod kvůli případu výslovně žádali vedle opozice někteří představitelé TOP 09. Obě menší vládní strany navíc deklarovaly, že konání mimořádné schůze umožní tím, že jejich poslanci odejdou ze sálu.

První pokus nebyl úspěšný

ČSSD se v minulosti nepodařilo kauzu prosadit jako bod na řádnou schůzi sněmovny a koalice zamítla i program mimořádné schůze.

Sociální demokraté chtěli prosazovat usnesení, v němž by sněmovna žádala Vondrův odchod z vlády. Představitele TOP 09 ale tehdy rozhořčil Vondrův projev; podle nich si dostatečně "neposypal hlavu popelem", jak prý bylo v koalici dohodnuto.

Podle koaličních partnerů byly Vondrova omluva a vysvětlování nedostatečné. Výkonná rada občanských demokratů ministra přesto podržela.

 

Právě se děje

Další zprávy