Schodek rozpočtu poroste, příští rok má být 105 miliard

ČTK ČTK
13. 6. 2013 0:10
Praha - Vláda ve středu na svém večerním zasedání schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a stejný zůstat i v dalších letech.

Po nočním zasedání to řekl premiér Petr Nečas. Podle původního návrhu ministerstva financí se měl v letech 2015 a 2016 zvyšovat.

"Vláda se nakonec rozhodla udržet tuto nominální výši deficitu i v rozpočtovém výhledu pro roky 2015 a 2016," řekl Nečas. Ministerstvo financí v materiálu navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu. Podle plánů ministerstva měl schodek rozpočtu v roce 2015 vzrůst na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok je schválen deficit 100 miliard korun.

Původní loňské plány ministerstva při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun. Tehdy ale úřad předpokládal plošné snižování výdajů a lepší výkon ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii.

Výdajové rámce by se tak měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun. Výdaje státu by měly stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014. "Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí," uvádí materiál.

Návrh zároveň upozorňuje, že deficit veřejných financí vláda udrží pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Plány kabinetu počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskusí mezi resorty a ministerstvem financí změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy