Samková bude v eurovolbách lídryní Okamurova Úsvitu

ČTK ČTK
23. 1. 2014 14:40
Advokátka kvůli kandidatuře ukončila členství v TOP 09, volby budou za 4 měsíce.
Klára Samková.
Klára Samková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury povede do evropských voleb advokátka Klára Samková. V souvislosti se svou kandidaturou ukončila členství v TOP 09, uvedla při oznámení nominace do voleb, které se budou konat za čtyři měsíce.

TOP 09 zatím svého eurovolebního lídra neurčila. Mohl by jím ale být na návrh spřízněného starostovského hnutí senátor Jaromír Štětina.

Zastupitelka v Praze 2 Samková již dříve situaci v TOP 09 kritizovala. Neúspěšně se stejně jako Okamura přihlásila už do loňských prezidentských voleb proti předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Okamuru pak zastupovala při jeho stížnosti k Ústavnímu soudu, v níž žádal odklad voleb hlavy státu.

Okamura představil Samkovou jako první dámu voleb do Evropského parlamentu. Uvedl, že advokátka dlouhodobě hájí práva a zájmy občanů bez ohledu na odměnu.

"V tomto ohledu není lepší člověk než doktorka Klára Samková," uvedl. Připomněl, že jedenáctkrát uspěla u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Advokátka se specializací na občanské a rodinné právo už v Parlamentu působila. Počátkem 90. let byla poslankyní tehdejšího Federálního shromáždění za Romskou občanskou iniciativu, pět let byla členkou ODS.

U soudu zastupovala mimo jiné čtyři z pěti obžalovaných v kauze mačetového útoku v Novém Boru, kvůli kolizi zájmu při obhajování klientů ji ale vrchní soud z případu vyloučil. Bývalý prezident Václav Klaus ji neúspěšně navrhoval na ústavní soudkyni.

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční 23. a 24. května. Kandidátku ČSSD v nich povede sociolog Jan Keller, hnutí ANO bývalý evropský komisař Pavel Telička a lidovce někdejší ministr Pavel Svoboda.

Za ODS chce kandidovat její nový první místopředseda Jan Zahradil. Bývalý premiér a někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek povede kandidátku své nynější národně-socialistické strany LEV 21. Komunisté svého evropského lídra zatím nestanovili.

 

Právě se děje

Další zprávy