Zaorálek: Sami Čínu k dodržování lidských práv nedonutíme. Česko může být vzorem pro jiné země

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
7. 10. 2015 22:27
Ministerstvo zahraničí připravilo aktualizovanou koncepci lidských práv. Nově se v ní klade důraz i na sociální práva, která jsou podle ministra Lubomíra Zaorálka stejně důležitá jako ta politická. "Máte lidi, kteří nemají základní práva v sociální oblasti," říká k tomu šéf diplomacie. Česko podle něj nebude ustupovat z důrazu na lidská práva, postoj je ale nutné přizpůsobit aktuální situaci. I proto vidí Zaorálek jako jedinou šanci, jak přimět Čínu k dodržování lidských práv, aby spolu západní státy spolupracovaly.
Foto: ČTK

Praha – Česko je příliš malou zemí na to, aby samo dokázalo přinutit Čínu k většímu dodržování lidských práv. Postup západních zemí by proto podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka měl být pokud možno společný. "Výhrady vůči Číňanům jsou četné, mají je i Američané. Jsme součástí Evropy, takže by bylo dobré dohodnout se na svém kousku, který odvedeme," řekl ve čtvrtek Zaorálek v souvislosti s představením nové koncepce lidských práv.

Neznamená to ovšem, že by česká politika ve vztahu k Říši středu na vlastní linku úplně rezignovala. Podle šéfdiplomata je naopak Peking rozhovorům otevřený, Zaorálek dokonce počítá, že lidská práva budou jedno z témat při připravované návštěvě jeho čínského protějšku. "Netvrdím, že jsme v krátkém čase schopni dosáhnout nějakých velkých výsledků. Je to dáno také tím, že Čína je velké sousto," připouští nicméně Zaorálek.

Česká republika přitom podle něj může hrát poměrně významnou roli v hlubších změnách v zemích, které jsou doposud vnímány jako spíše totalitní. Konkrétně Zaorálek zmínil Írán nebo Bělorusko, kde sami představitelé obou států vnímají potřebu posunu k Evropě, potažmo Západu.

V tomto ohledu ministr zmínil i Kubu, kam už tuto neděli odletí delegace vedená náměstkem Martinem Tlapou, kterého doprovodí téměř tři desítky podnikatelů. Samotný fakt, že české firmy budou zjišťovat možnosti, však podle Zaorálka postoj vlády k tamnímu režimu nezmění.

"Na Kubě se sice věci mění, ale s premiérem jsme si řekli, že není potřeba dramaticky měnit naši pozici, protože máme informace, že v lidsko-právní oblasti se věci příliš nehýbou," předeslal, že historickou cestou nedojde k otočení o 180 stupňů.

Když se se Zemanem na něčem dohodnu, tak to platí

V aktualizovaném materiálu, který ministerstvo zahraničí připravilo v návaznosti na zahraničněpolitickou koncepci, je novinkou hlavně důraz na sociální práva. Ta jsou podle Zaorálka v současnosti možná nejvýznamnější dimenzí.

"Mluvit o tom, že v Česku musíme hájit koncept, že politická práva jsou nadřazena sociálním, neodpovídá stavu debaty. Má-li být koncepce udržitelná, musí vycházet z reality," podotkl ministr zahraničí.

Při setkání s novináři v Černínském paláci se zastal i hlavy státu. Miloš Zeman je zejména ze strany neziskových organizací často kritizován, že dává přednost ekonomickým zájmům. Zaorálek nicméně řekl, že se Zemanem mají naprosto korektní vztahy, přestože postupy nejvyššího státního představitele jsou mnohdy "svérázné".

„Mám s ním různé spory, ale na druhou stranu v tomto postupujeme podle určitých pravidel, která se dodržují. A já to beru za něco, co je plus, když mi prezident řekne 'Ano, já tahle jména zvednu', tak že to udělá," uvedl na Zemanovu adresu šéf diplomacie s tím, že prezident rozhovory většinou vede mezi čtyřma očima. „I tímhle způsobem se dá dělat lidsko-právní politika," dodal Zaorálek.

 

Právě se děje

Další zprávy