Volby by vyhrálo hnutí ANO s 28 procenty. Piráti posilují, ODS si pohoršila

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2018 14:34
Podle senátora Kubery mohl pokles preferencí ODS ovlivnit i Václav Klaus mladší, jenž do senátních voleb veřejně podpořil Ladislava Jakla za SPD. Babišovu stranu by nejčastěji volili důchodci, s klesajícím věkem výrazně klesá i počet sympatizantů. S politickou situací v zemi je spokojeno jen 26 procent lidí, u voličů nevládních stran je to dokonce jen 15 procent.
Již 59 procent voličů Babišova hnutí ANO je spokojeno s vývojem v zemi.
Již 59 procent voličů Babišova hnutí ANO je spokojeno s vývojem v zemi. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní volby by v srpnu vyhrálo ANO s 28 procenty hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar TNS, který v neděli zveřejnila Česká televize. Politickou situaci v Česku hodnotilo v srpnu pozitivně 26 procent lidí, ukázal také průzkum.

ANO by mělo téměř stejný výsledek jako v červnu. Na vzestupu jsou piráti s 15 procenty. Naopak třetí ODS si pohoršila a měla by 13 procent. Do dolní komory by se podle agentury dostalo všech devět stran, které jsou v ní teď zastoupeny.

"Když se podíváme na lidi v důchodovém věku, tak mezi nimi hnutí ANO má v tuto chvíli podporu 42 procent a byly časy, ne tak dávno minulé, kde se to šplhalo až k 50 procentům. Pak ty preference prudce klesají s klesajícím věkem," řekl ČT analytik Pavel Ranocha. Podotkl, že mezi dvacátníky podporuje ANO jen 11,5 procenta lidí.

Srpnový výsledek ANO by byl o půl procentního bodu horší než v červenci, kdy mělo hnutí 28,5 procenta. O tři procentní body na 15 procent by si polepšili piráti. Za nimi by skončili občanští demokraté, kteří za dva měsíce ztratili 2,5 procentního bodu a v srpnu by dostali 13 procent.

Kubera: Propad ODS mohl způsobit Klaus mladší

"U pirátů to výrazně připisujeme začínající kampani před komunálními volbami. U ODS pro ten pokles v datech nevidíme žádnou jasnou podporu," uvedl Ranocha. Podle něj může jít pouze o lokální výkyv v datech.

Podle senátora Jaroslava Kubery (ODS) mohlo pokles preferencí ODS ovlivnit třeba to, že Václav Klaus mladší do senátních voleb veřejně podpořil Ladislava Jakla, který kandiduje za SPD. "Je to možné, že to mohlo mít nějaký vliv," myslí si senátor.

Dále by se shodně s osmi procenty umístili komunisté a SPD. Sociální demokraté si pohoršili o 2,5 procentního bodu a získali by 6,5 procenta hlasů, stejně jako hnutí STAN. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by aktuálně překročily ještě KDU-ČSL s 5,5 procenta a TOP 09 s pěti procenty.

Průzkum také ukázal, že jako velmi dobrou či dobrou hodnotilo v srpnu politickou situaci pouze 26 procent lidí. Je to ovšem o pět procentních bodů víc než v červnu. 

Nejspokojenější s politickou situací v tuzemsku jsou voliči vládního hnutí ANO. "Tam to bylo v červnu 38 procent a na konci srpna už je to 59 procent," řekl ČT spoluautor průzkumu Pavel Ranocha. Dodal, že jde o zdaleka nejvyšší číslo ze všech politických stran.

Z voličů ČSSD je s politickou situací spokojeno 38 procent dotázaných. "U dalších stran je to jenom někde kolem 15 procent," uvedl Ranocha.

Průzkum agentury Kantar TNS se uskutečnil mezi 4. a 26. srpnem. Zapojilo se do něj 1200 respondentů.

Video: Babiš se bojí o voliče, proto odmítá jakékoliv migranty, říká Prouza

Andrej Babiš řekl, že chceme pomáhat dobrovolně, teď ukázal, že dobrovolnost pro něj znamená nula, říká Tomáš Prouza. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy