S demokracií v Česku je spokojena jen třetina lidí

mp
22. 7. 2008 16:55
Nejvíce optimismu vyjadřují příznivci ODS
Foto: Evropská komise

Praha - Pouhá třetina lidí si myslí, že česká demokracie funguje tak, jak má. Mínění občanů o tomto státním zřízení je nejhorší od roku 2003, konstatuje červnové šetření agentury STEM.

Tehdy hodnotilo demokracii pozitivně 33 procent dotázaných, v současnosti je to jen o procento více.

Podobnost situace u nás s demokraciemi v západoevropských zemích čeští občané příliš nevidí. Jen 30 procent lidí si myslí, že je srovnatelná. Měření této spokojenosti ovšem oproti už zmíněnému roku 2003 zaznamenalo šestiprocentní nárůst.

Podobně jako u jiných průzkumů se hodnocení občanů liší podle věku, politické orientace, finanční situace nebo vzdělání. Nadšení s českou demokracií ale neprojevují ani příznivci koaličních stran.

"Kritické názory jsou poměrně silně zastoupeny i mezi sympatizanty vládních stran - mezi příznivci ODS je kriticky naladěna téměř třetina lidí (32 %), kritické názory mezi stoupenci KDU-ČSL dosahují 42 % a mezi příznivci Strany zelených dokonce 57 %," píše se v průzkumu.

Přesto je u příznivců ODS spokojenost téměř dvoutřetinová. Pozitivní pohled vyjadřují hlavně podnikatelé a živnostníci, lidé dobře situovaní, pravicově orientovaní a lidé s vyšším stupněm vzdělání.

Výzkum agentury STEM se uskutečnil v polovině června a odpovídalo v něm 1244 lidí starších 18 let.

Dále čtěte:

 

Právě se děje

Další zprávy