S ČSSD se zřejmě už brzy rozejdu, připustil Paroubek

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
3. 10. 2011 17:17
Expředseda sociálních demokratů nepřímo potvrdil, že hodlá ze strany odejít
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Jan Langer

Praha - Politický přestup roku se přiblížil. Expředseda sociálních demokratů Jiří Paroubek v pondělí nepřímo potvrdil, že už brzy hodlá ze strany odejít.

Při křtu své nové knihy pamětí Plnou parou v politice na adresu ČSSD prohlásil, že "velmi pravděpodobně se naše kroky v příštích dnech rozejdou".

Novinářům po zkončení autogramiády zopakoval, že není spokojen se současnpou politickou linií sociální demokracie, která podle něj ustupuje ze svého programu.

"Například váhání sociální demokracie nad přímou volbou prezidenta, nebo naprosto skandální, že dvanáct hejtmanů je pro postupnou a skrytou privatizaci nemocnic. To není to, za co jsme bojoval a za co jsme proléval pot před volbami v roce 2008, abych hejtmany do jejich korýtek dostal," uvedl.

Zároveň označil oba lídry sociální demokracie, tedy předsedu Bohuslava Sobotku a jeho prvního zástupce Michala Haška jako špatně připravené pro případ vzniku sociálně demokratických vlád.

"Ti dva lidé, co vedou sociální demokracii, budou zhruba tak "připraveni" k vedení státu, jako pan Nečas," dodal.

Rozhodnutí o jeho odchodu z ČSSD podle něj má padnout během čtyř dnů. Už v sobotu se přitom koná klíčová ústřední rada ČSNS 2005, tedy strany, o které se v souvislosti s Paroubkovým přestupem hovořilo nejčastěji.

Jednání s touto mimoparlamentní stranou se však v poslední době zkomplikovala.

Někdejší premiér se totiž s částí současného vedení národních socialistů rozhádal. Zároveň potvrdil, že kromě vyjednávání s ČSNS pracuje i na vzniku nové levostředové strany.

Podle informací Aktuálně.cz je ale situace taková, že Paroubek spíše než o zcela nové straně uvažuje o převzetí původní ČSNS 2005 a jejím následném přejmenování. Nová strana by se měla jmenovat Národní socialisté - LEV 21.

O tom, kdo jsou nyní Paroubkovi nejbližší političtí spojenci, svědčí jejich přítomnost na pondělní autogramiádě. Na křtu knihy nechyběl někdejší nejvlivnější politik na Ústecku Petr Benda, poslanec Jiří Šlégr, senátor Vladimír Dryml či místopředseda ČSNS 2005 Přemysl Votava.

Naopak současný šéf národních socialistů Karel Janko nedorazil. K absenci většiny politků za ČSSD Paroubek uvedl, že "je někdy dobře, když se lidé rozejdou, aby se třeba zase někdy aspoň v něčem sešli."

 

Právě se děje

Další zprávy