S Babišem přicházejí elity, ale také někdejší komunisté

Eliška Bártová Eliška Bártová
5. 11. 2013 18:10
Hnutí ANO Andreje Babiše katapultovalo do poslaneckých lavic 47 politických noviců.
Kdo jsou?
Kdo jsou? | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše katapultovalo do poslaneckých lavic 47 politických noviců. Jsou mezi nimi lidé z intelektuální elity, odborné kapacity či podnikatelé, a zároveň několik těch, kteří jsou spojeni s podnikáním či charitativní činností zakladatele hnutí.

S novou parlamentní stranou přicházejí také čtyři noví poslanci, kteří byli před rokem 1989 členy komunistické strany Československa.

Poslanci za stranu ANO se také stali dva tehdejší vojáci z povolání, zaměstnankyně Agrokombinátu Slušovice či bývalý stíhací pilot.

Díky volebnímu úspěchu Babišovy strany se ve sněmovně objeví také nejvíce bývalých novinářů v historii. Na kandidátce ANO jich uspělo hned pět.

Sněmovna také posílí o šest lékařů š širokou škálou odborností - gynekolog, kardiolog, chirurg, neurolog či přední český onkolog.

Žen však s Babišem přichází pouze osm.

To vše se souhrn podrobného zkoumání kariér lidí, od nichž si voliči minimálně 927 240 lidí slibuje jinou politiku, než předvádějí zavedené politické strany a které Aktuálně.cz zachytilo v podrobném poslaneckém tablu.

Elity na druhý pokus

Není pochyb o tom, že díky úspěchu strany ANO se do sněmovny dostala řada příslušníků společenské elity. Poslancem se stal například rektor Vysokého učení technického v Brně Karel Rais. Je považován za kapacitu ve svém oboru, loni se neúspěšně ucházel o senátorský post. Tehdy však ještě za stranu TOP 09, které v témže roce daroval 100 tisíc korun.

Stejně jako rektor Rais, také další z kapacit - přední český onkolog Rostislav Vyzula kandidoval neúspěšně  vloni do Senátu. Letos se však přednostovi Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu druhý pokus vstoupit do politiky vydařil.

V poslanecké lavici zasedne také úspěšný podnikatel Ivan Pilný, který stál například u zrodu české pobočky Microsoftu. V poslední době se ale spíš než o byznys zajímá o mozek a jeho trénink. K tomuto tématu napsal několik knih.

Nemělo by se zapomínat ani na Věru Jourovou, někdejší náměstkyni na ministerstvu pro místní rozvoj, která kvůli obvinění z korupce strávila déle než měsíc ve vazbě. Nic z obvinění jí nebylo prokázáno a vzhledem k její osobní pověsti  se z případu Věry Jourové stal symbol nevinné oběti justičního omylu.

Anketa: Měl by jít Babiš do vlády?
Anketa: Měl by jít Babiš do vlády?

Babišovi zaměstnanci - poslanci

Kromě nezpochybnitelných kapacit, ale přicházejí do sněmovny také lidé, kteří jsou spojeni s Babišovým podnikáním.

Tak například nově zvolený šéf poslaneckého klubu strany Jaroslav Faltýnek působí v představenstvu Babišova holdingu Agrofert. Kromě toho zasedá v orgánech dalších dceřiných společností jako je Agrotec, PP Oseva, PDR Navos nebo PP Agri CS.

Faltýnek byl 18 let členem sociální demokracie a v roce 2001 se jeho jméno objevilo v kauze utajených sponzorů v senátní kampani Jana Kavana. Samotný novopočeneý šéf poslaneckého klubu ANO říká, že Kavanovi přispěl pouze Burčákem za 2 600 korun.

Další z Babišových „zaměstnanců" je poslankyně Radka Maxová. Ta je nyní ředitelkou jakosti v Kosteleckých uzeninách, které patří Babišovu Agrofertu. Také ústecký poslanec Richard Brabec figuruje ve společnosti spadající do Babišova impéria. V Lovochemii působil jako generální ředitel, dnes je zde předsedou dozorčí rady.

Mezi ty, kteří mohou být Babišovi zavázáni, pak patří dva poslanci z Královéhradeckého kraje, starostka Holovous Martina Berdychová a chirurg Pavel Plzák. Oba totiž kandidovali v loňském roce v krajských volbách za hnutí Východočeši, kterému tehdy Andrej Babiš poskytl dar 2,5 milionů korun. Hnutí podle vyjádření mluvčí ANO nyní částku pravidelně splácejí.

Babiš v současné době také podporuje Vyšší odbornou a Střední zemědělskou školu v Benešově, kterou vede nově zvolená poslankyně Ivana Dobešová.  Firma Agrotec (dceřinná společnost Babišova Agrofertu) nejen že vybavila technikou tamní Centrum zemědělské mechanizace, ale zároveň se podílela na tvorbě osnov školy a studijního programu školy. Zmíněné Centrum bylo za přítomnosti Babiše slavnostně otevřeno letos, měsíc před volbami. O události informoval týdeník 5+2 patřící - Babišovi.

Komunistická minulost

S novou parlamentní stranou ANO přicházejí do sněmovny také bývalí komunisté. Členskou legitimaci měl před rokem 1989 kromě samotného předsedy strany Babiše, také novinář Martin Komárek, který byl lídrem Babišovy kandidátky v Libereckém kraji.

Do KSČ vstoupil v 70.letech také plzeňský poslanec Josef Vozdecký. „Musel jsem to učinit, abych mohl zastávat vedoucí pozici. Nezastával jsem ale žádnou funkci," řekl deníku Aktuálně.cz. Po roce 1989 ze strany vystoupil. 

Ve svých osmnácti letech se stal straníkem také Bohuslav Chalupa. Tento jihomoravský poslanec vstoupil ke komunistům coby voják z povolání.  „Měli jsme v té době už kariéru a trochu vymyté mozky, tak člověk udělal chybu. Co k tomu víc říci…" vzpomíná dnes Chalupa, jenž z KSČ vystoupil až v roce 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy