Rychetský: Amnestie byla nachystána diletantsky

Domácí ČTK Domácí, ČTK
10. 1. 2013 14:39
Tak vážný krok nemůže provést prezident sám, říká předseda Ústavního soudu
Foto: Jan Langer

Praha - Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že prezidentská amnestie byla připravena diletantsky.

Premiér Petr Nečas (ODS) si měl podle něj před svým podpisem prezidentského rozhodnutí nechat zjistit, jaký bude mít amnestie dopad. Tak vážný krok nemůže podle Rychetského udělat sám prezident.

"Jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad," řekl HN Rychetský.

Podle něj je takzvaná kontrasignace premiéra v ústavě proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady.

"Není v kompetenci prezidenta ani premiéra to posoudit, to musí udělat armáda úředníků ministerstva spravedlnosti," sdělil deníku Rychetský.

Vláda si podle něj měla nejprve zjistit, koho amnestie vlastně očistí.

"(...) naopak účelem amnestie je, aby státní moc, která se ji rozhodne aplikovat, věděla, proč a na koho ji aplikuje," vysvětloval Rychetský na tiskovém brífinku přenášeném Českou televizí.

Rychetský: Je to přesně naopak

Nečas ve středu novinářům řekl, že amnestie je výsostným právem prezidenta a předseda vlády podle ústavních zvyklostí svým spolupodpisem pouze potvrzuje, že není v rozporu s právním pořádkem. Svůj podpis na amnestii - a z něho plynoucí spoluzodpovědnost za její průběh - Nečas označil za "ústavní zvyklost, která nebyla od roku 1918 nikdy porušena".

"Taková povinnost nejenže neexistuje, ale ustálený výklad ve všech komentářích k Ústavě České republiky je naprosto opačný," kontroval předseda Ústavního soudu.

"To není kritika ani prezidenta, ani předsedy vlády, to je kritika lidí, kteří jim podávají špatné informace a dostávají je do, podle mého soudu v očích odborné veřejnosti, nepříznivé situace. Na první pohled se mohlo zdát, že selhali úředníci, když tu amnestii nedostatečně připravili a předložili ji nejvyššímu ústavnímu činiteli, ale zrovna tak se může dneska zdát, že úředníci nebyli vůbec žádným způsobem ani dotazováni," dodal Rychetský.

Klaus: Nic vysvětlovat nebudu

Prezident Václav Klaus v úterním emotivním prohlášení pro Českou televizi označil kritiku amnestie za útok proti své osobě a myšlenkám, které zastává.

Vláda premiérovi doporučila, aby s prezidentem probral možnost, že by amnestii přišel vysvětlit příští týden do Poslanecké sněmovny.

Podle Klause však nemá cenu amnestii znovu vysvětlovat. Během středeční návštěvy v Berlíně řekl českým novinářům, že nehodlá být spoluhráčem těch, kteří ji používají ve hře proti němu, proti vládě a premiéru Nečasovi.

 

Právě se děje

Další zprávy