Rusnokův zámožný ministr: dvě vily a byt ve Špindlu

Martina Machová Martina Machová
11. 7. 2013 12:00
Majetkové poměry nových ministrů jsou spíš průměrné, ale výjimky tu jsou
Miroslav Toman jistě patří k nejzámožnějším členům Rusnokova týmu.
Miroslav Toman jistě patří k nejzámožnějším členům Rusnokova týmu. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Majetkové poměry ministrů Rusnokova kabinetu, kteří se ujali ve středu vlády, jsou až na výjimky průměrné.

Standardem je rodinný dům, auto a nízké či žádné dluhy. Případné hypotéky, za které si pořizovali své nemovitosti, totiž většina členů vlády stačila během dosavadní kariéry splatit. Další ministři pak přišli ke svým rozsáhlejším majetkům jako dědicové.

Vyplývá to z ankety mezi ministry, které o majetkové přiznání požádal deník Insider. U ministrů, kteří v anketě neodpověděli, nebo rovnou odmítli odpovědět jako například ministr průmyslu Jiří Cienciala, pak informace o majetku plynou z veřejných zdrojů, jako je katastr nemovitostí a obchodní rejstřík.

Na přímou otázku po majetkových poměrech během dvou dní odpovědělo devět členů Rusnokova kabinetu. Dva odmítli s tím, že buď nevidí ve zveřejnění svých majetkových poměrů smysl (jako už zmíněný Jiří Cienciala), nebo že je sdělili jiným médiím  (ministr školství Dalibor Štys).

Mezi ministry, kteří vlastní dům či byt a auto, patří například ministryně spravedlnosti Marie Benešová , ministr zdravotnictví Martin Holcát nebo ministr obrany Vlastimil Picek.

Větší úspory a seznam nemovitostí pak předložil ministr dopravy Zdeněk Žák. „Nemám s tím žádné potíže, jsem transparentní," uvedl před tím, než zaslal seznam, na kterém se objevily dva byty, stavební pozemek v Praze, vinařský sklípek a úspory osm milionů korun.

Jak ministři dostali dekrety. Podívejte se zde.

Vily aparátčíkova syna

Podle informací z katastru nemovitostí k nejbohatším členům vlády patří ministr zemědělství Miroslav Toman.

Syn někdejšího předního komunistického funkcionáře má za sebou kromě štací ve státní správě také významné podnikání. Dnes vlastní dvě velké vily (jednu v Praze, jednu ve středních Čechách) a byt ve Špindlerově Mlýně. Navíc vlastní předkupní právo k řadovému domku v Řepích, kde má podle databází i trvalé bydliště.

Jan Fischer to vzal a splatil dluhy.
Jan Fischer to vzal a splatil dluhy. | Foto: Vojtěch Marek

Rodinný dům a zejména rozlehlé pozemky kolem něj drží ve Vendryni také už jmenovaný ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Katastr nemovitostí pak uvádí, že kromě domu spoluvlastní další nemovitost ve Vendryni a pozemek na břehu vodní nádrže Žermanice.

Na otázku po majetkových poměrech však reaguje odmítavě.

"Nic vám neřeknu, jednak to nevím, nikdy jsem to do detailu nevěděl, a pak necítím nutnost ani potřebu to někomu sdělovat. Daňové přiznání mi léta dělají kolegové v zaměstnání. Jedno vím jistě, že jsem nikomu nic neukradl. Bohužel okradli mne," zaslal v SMS zprávě na žádost o zveřejnění majetkových poměrů.

Rozsáhlé polnosti a pozemky rozmístěné různě po Česku pak vlastní budoucí ministr práce a sociálních věcí František Koníček, ale i někdejší ředitel České televize, nyní ministr kultury Jiří Balvín.

Lídři vlády zatím mlčí

Premiér Rusnok a jeho vicepremiér Jan Fischer na otázku po majetku zatím sami v hektických dnech před jmenováním neodpověděli. 

O Fischerovi, který dokázal tento týden v rekordní době splatit milionové dluhy z prezidentské kampaně, deník Insider napsal, že na dluh žije již od roku 2007, kdy podával své první majetkové přiznání ještě jako předseda Českého statistického úřadu.

Tehdy uvedl, že na leasingu, spotřebních úvěrech a dalších závazcích dluží 833 tisíc korun, když odcházel z vlády, a tedy i z veřejné kontroly svých majetkových poměrů, dlužil 343 tisíc korun. Z dokumentů uložených v Poslanecké sněmovně pak vyplývá, že jeden splacený úvěr vzápětí nahradil dalším.

O premiérovi se pak z katastru nemovitostí dozvíme, že vlastní s manželkou moderní vilu v pražské Vinoři.

 

Právě se děje

Další zprávy