Rusnokova vláda už neprojedná těžební limity

Domácí Domácí
12. 12. 2013 14:50
Po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem to řekl starosta Litvínova Milan Šťovíček.
Foto: Ludvík Hradilek

Litvínov - Současná vláda se k prolomení limitů těžby uhlí už nebude vyjadřovat. Po jednání s premiérem Jiřím Rusnokem to řekl starosta Litvínova Milan Štovíček.

Téma těžebních limitů přitom vláda probírala ještě minulý víkend. "Budeme se tím ještě zabývat, považujeme to za věc, která svým způsobem nesnese odkladu. Ty politické vlády pro mne ne z úplně jasného důvodu mají obavu ze symbolických věcí, jako jsou limity," uvedl začátkem týdne Rusnok.

Podle něj limity těžby po novele horního zákona ale "faktický význam" nemají. Obyvatele před těžbou a jejími dopady prý chrání právě tato norma.

Rusnok ale nakonec ustoupil a vyhověl tak žádosti Bohuslava Sobotky, který před dvěma týdny na návštěvě u Miloše Zemana vznesl prosbu, aby současná vláda o těžebních limitech nerozhodovala.

Předseda ČSSD prezentoval názor, ve kterém se v Poslanecké sněmovně shoduje většina politiků. Již dříve jej podpořil mimo jiné předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle stínového ministra životního prostředí za ČSSD Vladimíra Špidly vláda na takové rozhodnutí nemá právo. Těžební limity jsou podle něj citlivou a spornou záležitostí. "Rusnokův záměr věnovat se těžebním limitům je nelegitimní, o jejich budoucnosti může rozhodnout jedině nová vláda s důvěrou v Poslanecké sněmovně," uvedl již dříve Špidla.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil záměr za skandální. Premiér Jiří Rusnok přesto plánoval otevřít otázku prolomení těžebních limitů na Mostecku. Vládní usnesení, které rozšíření těžby zamezuje, označil za "vyčpělé".

 

Právě se děje

Další zprávy