Rusnok odměňuje, každý na vládě dostane pět tisíc

Domácí Domácí
Aktualizováno 13. 12. 2013 16:34
Bývalý premiér Petr Nečas i současný premiér Jiří Rusnok rozdali vysoké odměny.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři Rusnokova kabinetu v demisi nadělili svým podřízeným vánoční dárek. K platu jim na konci roku pošlou odměny v celkové výši téměř 180 milionů korun. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál.

Nejčastějším oficiálním zdůvodněním prémií je úspěšné splnění mimořádného úkolu.

Přímo na Úřadu vlády dostane každý zaměstnanec mimořádnou "vánoční" prémii ve výši 5000 korun, jak uvedlo rádio Impuls. Nepůjde jen o úzkou skupinu vedoucích pracovníků, jak tomu bylo v minulosti, potvrdil vedoucí úřadu Radek Augustin. Přehled platů a odměn vysokých úředníků na Úřadu vlády za rok 2013 zveřejní na počátku příštího týdne.

Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka si úředníci přilepšení zaslouží, protože za svou práci nejsou odpovídajícím způsobem zaplaceni.

Ještě v červenci přitom premiér Rusnok kritizoval praxi vysokých odměn u svého předchůdce Petra Nečase. Tehdejší vláda rozdala odměny za 243 milionů korun.

"Když si představím, jak těžce se dneska v této zemi žije mnoha lidem a bojuje se takříkajíc o denní chleba, jak státní správa brečí, a v mnoha případech oprávněně, že není na řadu věcí. Tak mě to zaráží a považuji to za velmi neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády," opřel se do Nečasovy vlády před pěti měsíci Jiří Rusnok.

Foto: Reuters

Teď Rusnok odměny vnímá jako nutné obcházení systému, který státní správu dostatečně neplatí.

"Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné," uvedl nyní premiér v demisi.

Největší prémie dopřál svému týmu ministr financí v demisi Jan Fischer. Mezi třináct set lidí rozdělil přes 38 milionů korun. Rekordní prémie 310 tisíc putovala k jednomu z náměstků.

Ministr financí považuje takové bonusy za správné. Podle Fischera byla důvodem pro mimořádné prémie vysoká odborná zátěž jeho lidí. Připravovali jak rozpočet, tak se podíleli na změně daňové legislativy.

"Odměny jsou normální motivační nástroj," podotkl s tím, že on sám to ve svém resortu nevidí jako plýtvání. Svým podřízeným z vrcholového vedení ministerstva a nejbližším spolupracovníkům rozdal pět procent z celkového objemu nyní vyplácených odměn, tedy asi dva miliony korun.

"Domnívám se, že byť je to částka nemalá, tak ti lidé si to zaslouží," zhodnotil Fischer.

Pokud odečteme prémie na ministerstvu obrany, kde v obou vládách působil Vlastimil Picek, rozdělila Rusnokova vláda v demisi na bonusech o 20 milionů více.

 

Právě se děje

Další zprávy