Rusnokova vláda: Kývli Koníček, Kohout a Holcát

Domácí Domácí
2. 7. 2013 7:45
Picek se o obraně rozhodne do čtvrtka
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda Jiřího Rusnoka se rozšířila o další nové členy. Novým ministrem práce a sociálních věcí bude exředitel Lesů ČR František Koníček. Ministerstvo zahraničí povede někdejší diplomat Jan Kohout (ČSSD), funkce ministra školství se podle serveru Česká pozice ujme přírodovědec Dalibor Štys.

Jasno už je také o nástupci Leoše Hegera na křeslu ministra zdravotnictví, vystřídá ho někdejší ředitel Všeobecné fakultní nemocnice a současný náměstek ředitele Motola Martin Holcát. Ten své rozhodnutí potvrdil serveru ihned.cz.

Místopředseda svazu měst a obcí a starosta města Kyjov František Lukl dostal nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj. Do středy si nechal čas na rozmyšlenou.

"Informuji, že nabídku pana premiéra jsem přijal," odpověděl na dotaz ČTK Kohout. "Za hlavní priority považuji stabilizaci resortu, procesní i personální, včetně obnovení procesu střídání velvyslanců," uvedl Kohout.

Kvůli sporům mezi prezidentem Milošem Zemanem a dosavadním ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) bylo střídání skupiny velvyslanců zastaveno. Zeman chtěl na místa v Moskvě a Bratislavě prosadit své kandidáty, europoslance za KSČM Vladimíra Remka a bývalou první dámu Livii Klausovou, Schwarzenberg byl proti. Rusnok už řekl, že mu Zemanovi kandidáti nevadí.

František Koníček se sešel s Rusnokem v Kramářově vile v pondělí ráno. "Nabídku jsem obdržel, a sice na post ministra práce a sociálních věcí, a nabídku jsem přijal," řekl po schůzce Koníček. "Kdo zná mé cívíčko (životopis), tak asi ví, že já jsem nikdy žádné výrazné politické ambice neměl a mně jde spíš o věcné manažerské řízení," dodal.

Koníček šéfoval Lesům ČR do roku 2007, kdy sám rezignoval. Byl také poslancem za ČSSD, kandidoval ve Středočeském kraji.

Místo ministra životního prostředí v pondělí dopoledne odmítl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

"Přestože si důvěry pana premiéra velmi vážím, rozhodl jsem se jeho nabídku nepřijmout. V omezeném čase, který bude mít tato vláda k dispozici, by s největší pravděpodobností nebylo možné dostatečně kvalitně připravit a prosadit legislativní návrhy, které považuji za klíčové, jako je například zákon o odpadech a další," řekl Špicar ČTK.

František Koníček.
František Koníček. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Picek se rozmýšlí

Premiér Jiří Rusnok zatím stále nemá jasno o ministrovi obrany. Tím by mohl zůstat Vlastimil Picek, který by tak jako jediný člen končícího koaličního kabinetu pokračoval i v nové vládě. Po pondělním podvečerním jednání s Rusnokem si ale Picek vzal čas na rozmyšlenou a definitivní slovo po odchodu z Kramářovy vily neřekl. Učiní tak do čtvrtka dvou hodin odpoledne.

Picek v neděli v rámci Dne ozbrojených sil vyslovil přání, aby splnil všechny úkoly, které si na obraně vytyčil. Nepotvrdil ale, zda to znamená jeho souhlas s pokračováním v ministerském křesle.

Rusnok čeká také na odpověď od Jaromíra Schlinga, jemuž nabídl návrat na ministerstvo dopravy. Minulý týden mu na nabídku kývli Martin Pecina jako staronový ministr vnitra a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti.

15 členů kabinetu

Zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a ministerstvo kultury chce řídit bývalý šéf České televize Jiří Balvín.

Premiér v neděli uvedl, že nehodlá obsazovat vládní místa po vicepremiérce Karolíně Peake a Petru Mlsnovi. Jeho kabinet by tak měl mít místo současných 17 pouze 15 členů. Rusnok už v pátek řekl, že by s jeho zformováním chtěl být hotov do konce tohoto týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy