Rusnokova prezidentská vláda rozkmitává ČSSD

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
14. 7. 2013 8:05
ČSSD zvažuje dát důvěru Rusnokovu kabinetu i možnost, že by si řekla o sestavení vlády ona
Ve sněmovně se uvidí.
Ve sněmovně se uvidí. | Foto: Reuters

Praha - Přes množství informací i kouřových clon se dají cíle hlavních hráčů na českém politickém hřišti momentálně shrnout nejpravděpodobněji takto:

Prezident Miloš Zeman má zájem na udržení Rusnokovy "prezidentské" vlády až do května. Pro ČSSD jsou nejbezpečnější předčasné volby. TOP 09 může získat jak předčasnými volbami, tak kritikou Rusnokovy "prezidentské" vlády. A ODS nemůže připustit předčasné volby, ať už k tomu zvolí jakoukoliv cestu.

Zároveň ale zůstává ve hře spousta neznámých - a jasné cíle ještě neznamenají, že strany zvolí kroky, které jim také vyjdou. Klíčovou otázkou teď zůstává: dát vládě Jiřího Rusnoka důvěru, či ne?

Zatím ji jednoznačně hodlají podpořit Bártovy Věci veřejné, podporu zvažují komunisté.

Nově o podpoře Rusnokova kabinetu teď uvažuje ČSSD poté, co se příští středu sněmovna téměř jistě nerozpustí. Doposud to strana - dokonce usnesením svého vedení - vylučovala.

Teď ovšem zvažuje následně 2 varianty: podpořit Rusnoka, nebo si skutečně říct o svůj pokus sestavit vládu. Rozhodovat o tom bude předsednictvo strany v pátek, dva dny po pokusu ČSSD rozpustit sněmovnu.

V sobotu ale předseda strany Bohuslav Sobotka vyslal směrem k Rusnokově vládě varování: překážkou pro případné vyslovení důvěry od poslanců ČSSD brání přítomnost Jana Fischera ve vládě kvůli jeho podezřele rychlému splacení dluhů z prezidentské kampaně.

Naopak podporu kategoricky odmítá, stejně jako ODS. "Pro nás by to byla sebevražda," potvrdil Aktuálně.cz jeden z jejích poslanců. Pro získání důvěry ale stačí prostá většina přítomných poslanců. I neúčast na hlasování je tak faktickou podporou kabinetu.

Prezidentův zájem: Rusnok až do května

Miloš Zeman sestavil "svoji" vládu - sám vybral premiéra a nechal ho vládu sestavit bez ohledu na půdorys Poslanecké sněmovny.

Sám prezident nemá rád označení "úřednická vláda" a dává přednost eufemismu "vláda odborníků". Faktem ovšem je, že nabídku být v nové vládě řada odborníků odmítla - např. hned u ministra financí bylo před Janem Fischerem osloveno více lidí, podle informací Aktuálně.cz dokonce 4 až 5 (včetně renomovaných ekonomů).

V rozhovoru pro čtvrteční Právo Zeman prohlásil, že by rád, aby Rusnokova vláda dokončila řádné volební období sněmovny. "Uvítal bych to," přiznal Zeman.

Vláda totiž bude "prezidentská", a to i v případě, že by dostala důvěru poslanců.

Vláda do května - větší šance pro SPOZ

Navíc prezidentovým zájmem naopak nejsou předčasné volby: v řádném termínu má jeho Strana práv občanů - Zemanovci větší šance uspět než nyní.

Sami ministři vlády Jiřího Rusnoka podle některých informací našeho deníku už v době vyjednávání počítali s tím, že "spíše vydrží až do května".

Prohlášení např. nového ministra vnitra Martina Peciny ve středečních Událostech, komentářích České televize, že "tím, že vláda důvěru dostane, otevře se cesta k předčasným volbám a to bude pro tuto zemi určitě dobře", tak můžeme brát i svým způsobem jako kouřovou clonu.

ČSSD pod Zemanovým tlakem

Sociální demokracie ještě minulý týden podporu Rusnokově vládě vylučovala - a dokonce to vtělila do usnesení svého vedení. Teď podporu Rusnoka "zvažuje". Doporučuje jí to její 1. místopředseda Michal Hašek, další místopředseda Milan Chovanec říká, že "každé řešení je lepší než návrat pravicové vlády".

Prezident Zeman nicméně ČSSD do podpory Rusnokovy vlády obratně tlačí.

V už zmíněném rozhovoru pro Právo pohrozil směrem k ČSSD, že druhý pokus pro Sobotku, o který si předseda ČSSD nakonec překvapivě řekl, rozhodně není jistý. Prezident čekal, že si Sobotka řekne už o první, ale on "bohužel několikrát veřejně prohlásil, že tento pokus odmítá".

A dodal, že proto už napodruhé by šanci mohla dostat "většina ve sněmovně" reprezentovaná Miroslavou Němcovou: "Má zcela určitě naději."

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | Foto: CPA Eduard Erben

Před ČSSD tak stojí dilema: nedat hlasy Rusnokově vládě, ale otevřít tak cestu vládě dosavadní koalice (ve 2. nebo až 3. pokusu) - a tím se ocitnout v situaci levicové strany, která umožnila pravicovou vládu.

Nebo úřednické vládě hlasy dát, ale riskovat, že tato vláda povládne více než 10 měsíců, což může posílit pro sociální demokracii konkurenční SPOZ. A navíc riskovat i to, že toto vládnutí padne na hlavu těch, kdo ho umožnili, a naopak pomůže pravicovým stranám.

Právě této pasti si je ale vedení ČSSD vědomo: jak píše deník Insider, grémium strany uznalo, že 54 sociálně demokratických poslanců na podporu nestačí a jen by to byl důvod pro vládu shánět další hlasy. ČSSD proto bude dál tlačit na dohodu o předčasných volbách.

Šancí ČSSD jsou jen předčasné volby

Paradoxně by tak na podporu Rusnokově vládě mohla doplatit právě ČSSD, pro kterou byly a zůstávají prioritou předčasné volby. Nemá ale jistotu, že k nim podporou Rusnoka skutečně dospěje, ač to teď vydává za taktický manévr, který by mohl pravici donutit spolupracovat na rozpuštění současné sněmovny.

Jiří Rusnok po převzetí Úřadu vlády.
Jiří Rusnok po převzetí Úřadu vlády. | Foto: Vojtěch Marek

Pravice se už netají tím, že by jí Rusnokovo vládnutí mohlo pomoct.

"Dodá-li ČSSD hlasy prezidentské vládě, bude to její vláda, levicová vláda. Nám jako pravici pak stačí počkat a dívat se, jak se Rusnokova vláda případně znemožní, což nám ve volbách pomůže," řekl Aktuálně.cz předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík.

"I v případě, že třeba hlasy sociálních demokratů dostane Rusnokova úřednická vláda důvěru, nevidíme ani tak důvod sněmovnu rozpouštět," dodává proto Gazdík.

Právě TOP 09 je dál v podstatě jedinou šancí ČSSD na spojence pro samorozpuštění sněmovny. Pro ODS by byly předčasné volby vzhledem k současným preferencím téměř katastrofou.

 

Právě se děje

Další zprávy