Rusnokova páka na ČSSD: Může koupit oranžové hejtmany

Martina Machová Martina Machová
6. 8. 2013 10:45
Nečasův kabinet s Kalouskem v čele resortu financí bral kraje zkrátka.
Autor: Petr Vyoral
Autor: Petr Vyoral | Foto: Aktuálně.cz

Analýza Insideru - Premiér Jiří Rusnok a jeho kabinet drží v přetahované o svou další existenci silnou kartu. Jde o miliardy korun, které může vypustit do regionů. Které ovládají oranžoví hejtmani.

Sociálnědemokratičtí hejtmani vládnou v jedenácti krajích, v dalších dvou spoluvládnou jako koaliční partneři nebo "tichá podpora" menšinové vlády.

Nečasův kabinet s Miroslavem Kalouskem v čele resortu financí bral kraje zkrátka. Ovládala je totiž jejich parlamentní opozice.

O to větší lákadlo je pomoci Rusnokovi vládnout a získat tak peníze, které jim současní ministři přislibují. Převážná část těchto peněz pochází z fondů Evropské unie, zbytek ze státního rozpočtu.

Hraje se o vliv na dotace

Největším balíkem, o který se hraje, je návrat praxe, kdy o projektech dotovaných Evropskou unií rozhodovaly kraje. Někdejší ministr financí Kalousek (TOP 09) totiž inicioval, aby se rozhodování o penězích na regionální projekty vrátilo zpátky do Prahy, respektive na ministerstvo pro místní rozvoj.

Z regionálních operačních programů se tak stal Integrovaný regionální operační program. V nyní končícím plánovacím období mohly regiony hospodařit s 142,9 miliardy korun, pro následující ještě suma nebyla určena, stát ale počítá, že to bude pětina až čtvrtina ze všech peněz, které do Česka přijdou v letech 2014 až 2020...

Přečtěte si podrobnou analýzu v placeném deníku Insider:

Kolik peněz může Rusnokův tým poslat do regionů?

 

Právě se děje

Další zprávy