Rusnok: Schodek rozpočtu může být díky fondům EU nižší

ČTK ČTK
16. 10. 2013 16:54
Díky čerpání peněz by podle premiéra mohl skončit lépe, než je schválených 100 miliard.
Premiér v demisi Jiří Rusnok.
Premiér v demisi Jiří Rusnok. | Foto: Reuters

Praha - Schodek letošního státního rozpočtu by mohl díky čerpání peněz z evropských fondů skončit výrazně lépe, než je schválených 100 miliard korun.

Vyplývá to ze středečního vyjádření premiéra Jiřího Rusnoka na tiskové konferenci po jednání vlády.

"Sdílím ty komentáře, vzhledem k výsledkům po devíti měsících, že je velká naděje, že letošní deficit bude výrazně lepší než ten plánovaný," uvedl premiér. Konkrétní odhady ovšem odmítl v souvislosti s čerpáním evropských peněz sdělit.

Schodek státního rozpočtu v září dosáhl 38,2 miliardy korun, zatímco loni v září deficit činil 71,4 miliardy korun. Příjmy ze EU letos ke konci září stoply meziročně o téměř 30 miliard korun na 85 miliard korun.

Obdobně se premiér vyjádřil již na počátku září, kdy uvedl, že schodek letošního státního rozpočtu bude zřejmě mírně lepší než schválených 100 miliard korun.

Vláda přitom dnes schválila pravidelnou zprávu o vývoji státního rozpočtu za letošním první pololetí. Státní rozpočet vykázal ke konci června schodek 31,5 miliardy korun. Loni v červnu deficit činil 71,7 miliardy Kč. Hospodaření územních rozpočtů, tedy obcí, krajů a regionálních rad, pak podle zprávy skončilo za letošní 1. pololetí přebytkem 34,6 miliardy korun. To v meziročním srovnání znamená nárůst o více než 13 miliard Kč.

V loňském roce stát hospodařil s deficitem 101 miliard korun. Pro příští rok vláda nedávno schválila návrh státního rozpočtu se schodkem 112 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy