Rusnok nabídl ministra průmyslu odboráři Ungermanovi

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor), Jakub Novák
27. 6. 2013 22:40
Rusnok staví vládu, jistá jména jsou Toman, Pecina, Benešová
Hledají se ministři. Zn. hned (premiér Jiří Rusnok).
Hledají se ministři. Zn. hned (premiér Jiří Rusnok). | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Premiér Jiří Rusnok třetím dnem shání ministry pro svou vládu. A podle informací Aktuálně.cz nabídl místo ministra průmyslu jedenašedesátiletému Jaroslavu Ungermanovi, který pracuje v expertní komisi Českomoravské konfederace odborových svazů.

Kromě toho oslovil dalšího z ministrů původní Nečasovy vlády - ministra obrany Vlastimila Picka. Ten, na rozdíl od dalšího z oslovených Petra Fialy, tuto nabídku zvažuje.

Absolvent Vysoké školy ekonomické Ungerman je Rusnokův bývalý kolega. Pracovali spolu po roce 1989 na federálním ministerstvu hospodářství, a když bylo v roce 1992 zrušeno, přešli oba do pozice odborových expertů. Rozešli se v roce 1998, kdy Rusnok přešel na místo náměstka ministra práce a sociálních věcí.

Informaci Aktuálně.cz potvrdil jeden ze členů budoucí Rusnokovy vlády, samotný Ungerman však zatím odmítl cokoliv v této věci komentovat.

Braun na místní rozvoj?

Nabídku vést ministerstvo pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka dostal podle informací ČTK Daniel Braun. Ten dosud působil jako první náměstek ministra Kamila Jankovského.

Třiatřicetiletý Braun, který vystudoval Fakultu mezinárodních vztahů na pražské VŠE a rok strávil také na Central European University v Budapešti, působí na ministerstvu pro místní rozvoj od roku 2007.

Ve svém životopise na stránkách ministerstva mimo jiné uvádí, že v roce 2000 pracoval jako asistent organizátora na ministerstvu zahraničí a v letech 2002 a 2003 byl analytikem na ministerstvu obrany.

Další ze současných náměstků, Jan Gregor z Kalouskova ministerstva financí, nabídku na post ministra financí - zejména z rodinných důvodů - odmítl.

Toman na zemědělství, v otcových šlépějích

Po čtvrtku je tak jasné, že do křesla ministra zemědělství usedne dosavadní šéf Potravinářské komory Miroslav Toman. Na seznamu ministrů tak doplní Martina Pecinu a Marii Benešovou.

Šéfem Potravinářské komory byl Toman zvolen v září 2007. Syn komunistického ministra zemědělství Miroslava Tomana vystudoval Vysokou školu zemědělskou, obhájil tu disertační práci a čtyři roky působil jako odborný asistent. Pracoval však mimo jiné též v diplomatických službách ministerstva zahraničních věcí jako velvyslanecký rada na zastupitelských úřadech ve Washingtonu a Bratislavě.

V letech 2002 až 2006 zastával za vlád ČSSD funkci náměstka ministrů zemědělství. Před zvolením prezidentem Potravinářské komory ČR pracoval ve společnosti Agrotrade. Jeho bratr Zdeněk stále podniká v zemědělství a potravinářství (zejména společnosti Agrotrade a Boneco).

Toman podle svých slov neváhal ani minutu. "Když vám to nabídne tak kvalitní člověk, jako je Rusnok, tak samozřejmě neváháte," řekl. Potravinářskou komoru nyní plánuje opustit.

"Je nutné, aby se nepřerušila kontinuita, ministerstvo musí fungovat a já se v tomto oboru pohybuju dost dlouho. Jsem si vědom, že je to na krátkou dobu, na jejímž konci budou volby, a jdu do toho," uzavřel Toman.

"Lékař" prezidentů

Nabídku stát se ministrem zdravotnictví dostal náměstek ředitele FN Motol Martin Holcát. Rozhodnout se má do pondělí.

Martin Holcát v minulosti působil mimo jiné jako ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze - z této pozice ho v listopadu 2003 odvolala tehdejší ministryně zdravotnictví Marie Součková.

O Holcátovi by se dalo říct, že byl "doktorem prezidentů" - za jeho ředitelování ve VFN se zde nejprve léčil s rakovinou plic Václav Havel, o několik let později k němu zavítal také Václav Klaus. U někdejších Holcátových podřízených se léčil i současný prezident Miloš Zeman, když v roce 2001 prodělal (jako premiér) ledvinovou koliku.

Na přelomu let 1999 až 2000 působil Martin Holcát jako náměstek ministra zdravotnictví Ivana Davida (ČSSD). V této době ministerstvo krátce řídil tehdejší místopředseda Zemanovy vlády Vladimír Špidla. Jak psala Mladá fronta Dnes, právě tehdy udělil Špidla souhlas s tím, aby firma Diag Human obchodovala s krevní plazmou.

Holcát se však bránil tím, že tehdy neexistovaly důkazy o neserióznosti firmy. "I kdybychom měli jakékoli pochybnosti, musíte je mít podložené dokumenty. A u firmy tehdy neexistovaly žádné překážky, proč licenci nevydat. Kromě toho byly v transfuzních stanicích přebytky plazmy a hrozilo, že se bude vylévat do kanálu," řekl.

"Měli jsme za to, že kdybychom bez důvodu licenci nevydali, mohla by nás firma žalovat o další ušlý zisk. Tak jsme se rozhodli tyto dvě kauzy - spor a licenci - oddělit," dodal.

Balvín na kulturu?

Podle důvěryhodného zdroje Aktuálně.cz obeznámeného s jednáním by měl funkci ministra kultury přijmout bývalý ředitel České televize Jiří Balvín.

On sám však takovou dohodu mezi sebou a premiérem zatím odmítá. Na dotaz, zda by takovou nabídku přijal, pouze odpověděl, že "je potřeba uvažovat o čemkoliv".

Balvín v letech 2001 a 2002 šéfoval České televizi, od roku 2003 - tedy prakticky téměř od počátku jejího fungování - potom vedl televizi Óčko. Z postu jejího ředitele byl odvolán v loňském roce, na starost však následně dostal speciální projekty.

Podívejte se: Jmenování třetího úřednického premiéra Jiřího Rusnoka

"Když vidím tu sestavu, která se střídá v Kramářově vile, pak myslím, že Jiří Rusnok musí litovat, že zemřel Zdeněk Nejedlý. To by byla skvělá nominace do této vlády takzvaných odborníků," komentoval prosakující informace o sestavování vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Nabídku dostal také Jan Kohout (ČSSD), který působil jako ministr zahraničí v úřednické vládě Jana Fischera. Ten si zatím nechal čas na rozmyšlenou.

Nabídku na místo ministra práce odmítl Petr Šimerka, další ze členů Fischerova kabinetu.

Podle důvěryhodného zdroje má Jiří Rusnok problém s postem ministra financí, protože mu už tři lidé tuto nabídku odmítli. Ministr financí přitom má sehrát klíčovou roli, kvůli které ostatně Rusnokova vláda vzniká: prosadit státní rozpočet na příští rok.

Při současné atmosféře ve sněmovně, většinově naladěné proti úřednické Rusnokově vládě, se ale dají čekat těžkosti už v rozpočtovém výboru sněmovny a poté případně i neúspěch při projednávání rozpočtu na plénu sněmovny.

V této souvislosti se proto objevily mezi politiky spekulace, že by Jiří Rusnok jako premiér byl zároveň i ministrem financí. Rusnok to při svém jmenování odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy