Rusnok: Můžeme vládnout bez důvěry jako Topolánek

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
3. 8. 2013 6:00
Rozhovor s premiérem úřednické vlády o legitimitě kabinetu i plánu dostat se do rady ČNB
"Ve středu se ukáže, jestli dostaneme mandát sněmovny."
"Ve středu se ukáže, jestli dostaneme mandát sněmovny." | Foto: Ludvík Hradilek

Rozhovor - Premiéra Jiřího Rusnoka čekají horké dny. Za svou vládu bude příští týden žádat poslance o důvěru - i v situaci, kdy mu zůstanou zavřené dveře poslaneckého klubu ODS a velmi pravděpodobně i TOP 09.

Jeho úřednická vláda bez důvěry už provedla řadu personálních změn. V rozhovoru pro Aktuálně.cz posvětil odvolání šéfů Českých drah ("je to zásah, který je nutný"), naopak ministru kultury Jiřímu Balvínovi nařídil vrátit do čela Národního ředitele Jana Buriana.

A zprávy o chystaném odvolání ředitele Řízení letového provozu Jana Klase chce teprve jako premiér prověřit. "O tom nevím, musím si zjistit, jaké jsou důvody," řekl Jiří Rusnok.

A jeho vláda si hodlá posvítit i na energetický gigant ČEZ, jak už psal deník Insider.

Když mluví o programu své vlády, vypichuje "nastartování ekonomického růstu", což konkrétně přetaví do programu zelená úsporám, revitalizaci panelových domů ("na účtu fondu bydlení leží 14 miliard") a chce využít i peníze ze státních podniků ("na účtu Lesů ČR leží 18 miliard, proč několik miliard nevzít a neopravovat silnice").

O svém působení po skončení ve Strakově akademii má jasno: nebude kandidovat do sněmovny ani jinam, nevstoupí do SPOZ, zato by rád zamířil do bankovní rady ČNB.

A.cz: Když odcházela Nečasova vláda, prezident ji vcelku logicky žádal o zdrženlivost. Neměla by být - možná ještě více - zdrženlivá vláda, která nevzešla z voleb a nemá ještě mandát sněmovny?

No záleží v čem.

A.cz: Třeba v personálních změnách...

Záleží kterých. Prostě jsou situace, kdy zdrženlivost znamená prohlubování problémů, dokonce mohou hrozit škody velkého rozsahu.

Takže: České dráhy - v pořádku. Je to firma, která se blíží hraně zadluženosti, s kterou si pak nikdo nebude vědět rady, zaplatíme to my všichni daňoví poplatníci.

Firma, která investuje do vlaků, na které nemá profitabilní odbyt. Nedovedu si představit, že by mě nechali sedět ve firmě, kde bych tlačil investice do produktů, které by našemu akcionáři přinášely ztráty. Takže to je zásah, který je nutný.

A.cz: Co Národní divadlo?

Národní divadlo je vyřešeno. Pan ministr měl poněkud naivní romantickou představu, že by bylo dobře, aby byly funkce v kultuře obsazovány otevřeným výběrovým řízením.

Ale jak se ukazuje, kulturní fronta toho nežádá. Žádá toho, aby z jejich středu se vždycky vybral jeden, předem určený zájemce, nejlepší osoba, a tak toho budou mít, prosím.

Já žádný problém s panem Burianem nemám, ten ještě nic nepokazil, naštěstí, tak ať se v té funkci předvede.

A.cz: Pořád se točíme kolem legitimity vaší vlády. Budu citovat vašeho ministra dopravy Zdeňka Žáka, který v Českém rozhlase 10. července na otázku, zda je to vláda odborníků, prohlásil: "Velmi rychle to dokážeme, ne pánům poslancům, to nás zas tak netíží, ale našim občanům. Správa věcí veřejných se dá dělat lépe, kvalitněji, možná i bez politického mandátu." Souhlasíte s tímto výrokem?

No, souhlasím, nesouhlasím... To je takový výrok, se kterým se asi nedá souhlasit obecně.

A.cz: Ne, promiňte, to je otázka, zda se v demokratické společnosti dají dělat politické kroky bez politického mandátu - z voleb, od sněmovny...

Dlouhodobě určitě ne. Krátkodobě v našem ústavním systému, jak je zřejmé, tak ano. Byly tady jiné vlády bez mandátu, konaly. V demisi paní ministryně Hanáková jmenovala šéfa Národní galerie - tam nebyla ani ta komise jako v případě Národního divadla.

Čili netvařme se, že se tady ocitlo nějaké zjevení z Marsu, invazivní komando, které najednou v té úžasně fungující české politické kultuře činí nějaké záhadné kroky. Krátkodobě nezbytné manažerské kroky činit je třeba.

"Můžeme vládnout v demisi i dál"

A.cz: Z čeho vyvěrá legitimita vaší vlády?

Z Ústavy České republiky.

A.cz: Tedy ze jmenování prezidentem. Ale nevzešla z voleb...

Už jste viděl nějakou vládu, která vzešla z voleb? Ministry si nevolíme.

A.cz: Ministry nevolíme, ale vláda vzniká na základě většiny ve sněmovně. A ústava s tím tak i počítá...

Ano.

A.cz: Vaše vláda je zvláštní v tom, že nevyrůstá z většiny ve sněmovně a nemá od ní mandát...

To se ukáže ve středu, jestli ho dostane.

A.cz: A když nedostane?

Podá demisi.

A.cz: A dovedete si pak představit, že bude v demisi vládnout třeba tři, čtyři měsíce, považujete to za možné i z hlediska ústavy?

Z ústavy to možné je, dokonce je to možné z hlediska ústavních zvyklostí. Pokud vím, Topolánkova vláda vládla čtyři a půl měsíce.

A.cz: Ano, ale Topolánek vzešel z voleb...

Ano.

A.cz: Vaši odborníci ne...

Tak pan Pecina byl poslancem zvoleným v těchto volbách, například.

A.cz: Ano, ale vzdal se mandátu...

Ano. Ale vzešel z voleb.

A.cz: Ale už tam není, ten mandát nemá...

Ano, už tam není.

A.cz: Pokud důvěru nedostanete a prezident vám nabídne i druhý pokus sestavit vládu, přijal byste to?

Posloužím si svojí nudnou odpovědí, že tím se budu zabývat, až se to případně stane.

A.cz: Ale nevylučujete to...

Skutečně se tím nezabývám… Nevím. Nevím, jaké budou okolnosti. I to hlasování o důvěře má nějaký výsledek, nejenom to klíčové nula, nebo jedna, ale má i nějaký poměr hlasů - a to všechno může hrát roli.

A.cz: Ano, ale pokud byste doufal, že se další poslanci přidají v druhém pokusu, nehrozí podezření o přetahování poslanců?

Já žádné poslance nepřetahuju, takže těžko mně to hodnotit, a že je sněmovna fragmentovaná, všichni vidíme. To už trvá měsíce.

Těžební limity neprolomíme

A.cz: Zajímáte se o minulost svých ministrů, případně o střety zájmů? Ministr zemědělství Toman je významný podnikatel v zemědělství, ministr Pecina spojený s Vítkovicemi...

Ne, ne, to necítím, protože naopak jsou o to více pod kontrolou. Veřejnou a jistým způsobem i mojí. Naopak cítím výhodu, že se pohybují v resortech, které velmi dobře znají.

A.cz: Co ministr Jan Fischer? Otázky kolem financování jeho prezidentské kampaně vadí i těm, kteří by rádi dali důvěru vaší vládě...

Vy dobře víte, že to je princip, kdo chce psa bít, hůl si najde. Kdyby nebyl Fischer, byl by zase jiný, Honza a Pepa. Prostě když nám důvěru dát nechtějí, chytají se jakéhokoliv stébla.

A.cz: Ale já mluvím o těch, kteří vám ji dát chtějí - a Fischer jim vadí...

Tak nám ji dají, pokud chtějí.

A.cz: Mluvíme spolu v den, kdy vaše vláda schvaluje programové prohlášení. Chystá se vaše vláda prolomit těžební limity?

Těžební limity? To je nesmysl.

A.cz: Úplně to vylučujete?

To naprosto vylučuju. Podle mě vůbec není nutné těžební limity prolamovat. To není úkol, který bychom museli rychle teď řešit.

"Rád bych do rady centrální banky"

A.cz: Strana práv občanů - Zemanovci obsadila post šéfa Úřadu vlády i šéfa jeho kabinetu, vy sám jste za Zemanovce kandidoval jako nestraník. Uvažujete o vstupu do strany?

Neuvažuju a vylučuji to.

A.cz: A kandidoval byste do sněmovny za SPOZ jako nestraník?

Nekandidoval, ani za zahrádkáře. A to mám rád zahrádkáře, jsem zahrádkář. Neuvažuji o kandidatuře ani do sněmovny, ani do jakéhokoliv zastupitelského sboru.

A.cz: Až skončíte jako premiér, čím se hodláte tedy zabývat?

Budu se živit tím, čím jsem se živil doposud, a jak jsem veřejně několikrát říkal, pokud pan prezident setrvá na svém názoru, že bych byl dobrým kandidátem do bankovní rady ČNB, tak půjdu do bankovní rady.

A.cz: Když se podíváme na některé nápady ministrů: více policistů v ulicích, méně kamionů na silnicích. Jsou to vůbec splnitelné úkoly pro tuto vládu?

Některé určitě. Pokud bude mít vláda důvěru, bude vládnout možná až do května, června příštího roku, no tak zvýšení policistů o několik stovek není zas tak neřešitelný úkol.

A.cz: To ne, ale chtělo by to pár miliard korun navíc...

Potřebuje to velmi málo miliard, potřebuje to pár set milionů navíc. Selektivně tam, kde je to potřeba, samozřejmě.

A.cz: Co ony počty kamionů?

Je otázka, jestli jsme schopni tak rychle přenastavit motivační a demotivační systém. Tam si myslím, že to nebude tak rychlé, možné a jednoduché.

A.cz: Nezdají se vám tedy sliby některých vašich ministrů přehnané, respektive skoro jako předvolební sliby?

To jsou prostě záměry, jakým směrem chceme jít. Nemůžeme se jen tupě dívat na horizont, kdy my tady budeme. Takže ti ministři říkají: to je směr, kterým chceme jít a uděláme v něm, co se bude dát. Jestli to začne v té době fungovat plně a účinkovat, to je jiná věc.

 

Právě se děje

Další zprávy