Rozpoutal aféru kolem šéfa NKÚ, nyní v politice končí

Martina Machová Martina Machová
4. 7. 2009 22:54
Mám politiky plné kecky, tvrdí Libor Ježek z ODS

Jablonec nad Nisou - Občanský demokrat Libor Ježek, patřící mezi poslance, kteří rozpoutali aféru kolem hospodaření šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Františka Dohnala, odchází z vysoké politiky.

Po jedenácti letech má prý poslancování "plný kecky" a do straniských primárek se ani aktivně nezapojil. Pokud v jeho domovském Libereckém kraji ODS obhájí volební výsledky z roku 2006, usedne místo něj v Poslanecké sněmovně jablonecký podnikatel krajský zastupitel Karel Dlouhý.

"Říkal jsem již na začátku tohoto volebního období, že kandiduji naposledy," komentuje svůj odchod severočeský poslanec, který v poslední době proslul právě zveřejněním výhod, kterých si měl nad rámec svých pravomocí prezident Nejvyššího kontrolního úřadu dopřávat.

O tom, co bude dělat, až odejde ze sněmovny, prý zatím nepřemýšlel. "Budu hlavně chvíli odpočívat, pak se uvidí," tvrdí.

To, že by prošetřování hospodaření NKÚ jeho odchodem skončilo ve ztracenu, si nemyslí.

"Je-li zadán audit Poslaneckou sněmovnou, tak se s ním musí pracovat a sněmovna se jím musí zabývat," míní. "Protože kdyby se s ním nechtěla, tak se staví na rovinu NKÚ v nehospodárném nakládání s veřejnými prostředky. Audit totiž může stát tři čtyři miliony korun,"dodává.

Jak dlouho bude audit probíhat a co přesně bude jeho zadáním, se poslanci z kontrolního výboru teprve musí dohodnout. Podle Ježka by ideální bylo, kdyby případ mohl být uzavřen ještě toto volební období, záleží ale na hloubce prověrky, pro kterou se rozhodnou.

Aféra šéfa NKÚ není ovšem jediným případem, kdy jméno poslance z Liberecka vystupuje do popředí.

Jako místopředseda kontrolního výboru se angažoval také v boji proti vysokým cenám v teplárenství. Společně s dalšími kolegy z výboru upozorňoval na nedostatky v státní kontrole cen tepla dodávaných centrálními teplárnami.

Podle poslanců totiž vysoké ceny některých tepláren jsou vytvářeny uměle, pomocí spekulací s cenami paliv. "S teplárnami obchoduje řetězec spřátelených firem, které postupně cenu uměle zvedají. Teplárna s obchodníky se pak o tuto částku rozdělí," popisoval praktiky, kterým podle poslanců stát jen přihlíží.

Kandidovat ze libereckou ODS nebude už ani Juraj Raninec
Kandidovat ze libereckou ODS nebude už ani Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

Energetickému regulačnímu úřadu a Státní energetické inspekci, kteří mají na tvorbu ceny tepla dohlížet, prý chybí kompetence, jak podivné obchody usvědčit.

Jméno severočeského poslance zaznělo i v souvislosti s aférou bývalého poslance ODS Janem Moravou, který měl sbírat na kolegy ze sněmovny kompromitující materiály.

Ježkův stranický kolega z Libereckého kraje, jež současně sdílel s Moravou kancelář - Juraj Raninec totiž jako důkaz o tom, že chování Jana Moravy nebyl náhodný exces, tvrdil, že mu Morava nabízel kompromitující materiály právě na Ježka.

Mělo jít o osm let starý spis, který pocházel ze sněmovního mandátového a imunitního výboru. Ježek totiž v té době zavinil havárii.

Ježek se tehdy nechal zbavit poslanecké imunity a soud ho odsoudil k pokutě sto tisíc korun a zákazu řízení na dva roky.

Na kandidátce liberecké ODS se v následujících volbách neobjeví ani "rebel" Raninec.

 

Právě se děje

Další zprávy