Rozpočtový medvěd je tu. Porcovat se budou dvě miliardy

Petr Holub
12. 11. 2008 12:35
Odhad je, že přijdou až dva tisíce žádostí o dotaci
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jednání o rozpočtu ve sněmovně finišují a tradičně začíná proces nazvaný porcování medvěda. Poslanci si při něm rozdělují dotace do volebních obvodů. Zpravidla do těch, z nichž pocházejí.

"Rozpočtový výbor eviduje několik set žádostí, které obdržel ve vztahu ke státnímu rozpočtu 2009 během celého letošního roku. Nejčastějším žadatelem jsou obce," potvrdil informace Aktuálně.cz předseda výboru Bohuslav Sobotka.

Místopředseda výboru, komunista Jiří Dolejš, pak Akutálně.cz řekl, že mezi poslance by se měly letos dělit téměř dvě miliardy korun.

Členové výboru odhadují, že žádostí můžou být nakonec až dva tisíce, jako každý rok.

Stranický klíč

Samotná žádost přitom nestačí, protože peníze obvykle vyjdou pouze na tři sta až čtyři sta investičních akcí. Na opravu školních střech, kostelů, kulturních domů či výstavbu tenisových hřišť se totiž posílají částky od jednoho až do dvaceti milionů.

Šanci uspět tak má pouze žadatel, za kterého se postaví některý z vlivných poslanců. Dotace se přitom rozdělují podle stranického klíče: každý poslanecký klub dostane určitý podíl z dvoumiliardové částky a jeho členové se dohodnou mezi sebou.

V těchto dnech úředníci rozpočtového výboru ještě shromažďují žádosti, během příštího týdne se bude rozdělovat a přílohu rozpočtu se seznamem porcí z medvěda výbor schválí 26. nebo 27. listopadu.

Snadnější než loni

Letos bude u porcování méně konfliktů než loni. Před rokem totiž odmítali porcovat zelení a ODS s KDU-ČSL nabídly opozici z dvoumiliardového medvěda jen deset procent.

Díky tomu převážil v ČSSD návrh, že poslanecký klub porcování odmítne. Ve výboru nakonec zachránily medvěda hlasy komunistů a neúčast jednoho ze sociálních demokratů Františka Svobody, který údajně omylem odjel na služební cestu do Mongolska.

Při hlasování celé sněmovny se sociální demokraté pokusili medvěda opět zrušit. Při jeho záchraně museli ODS a lidovcům pomoci opět komunisté a nakonec i zelení.

"Letos si největší část medvěda rozdělí velké strany," řekl Aktuálně.cz jeden z komunistických poslanců. Také sociální demokraté potvrzují, že letos už nebudou dělat potíže a do porcování medvěda se aktivně zapojí. Jejich podíl má být podstatně větší než loni.

Skryté financování stran

Experti označují porcování medvěda za jeden z největších nešvarů při schvalování rozpočtu.

"Státní rozpočet není určen k financování akcí lokálního významu. K tomu účelu jsou určeny rozpočty krajů a obcí, na jejichž úrovni lze daleko lépe posoudit přínos dané akce," vysvětlil ve své studii pro Transparency International ekonom Aleš Krejdl.

Upozornil, že z ekonomického pohledu jsou zcela nejasná kritéria, podle kterých se dotace rozdělují: "O přidělení prostředků rozhoduje stranická příslušnost a postavení poslance, nikoliv seriózní analýza nákladů a výnosů. Dovedeno do důsledku, jedná se o skryté financování politických stran."

Investiční akce poslanců umožňuje podle Krejdla vláda a ministr financí, který dává poslancům předem napospas miliardy, aby rozpočet prošel sněmovnou pokud možno hladce.

Malé zlo

S praxí se smířil i současný šéf státních financí Miroslav Kalousek. Loni komentoval rozdělení medvěda s tím, že mu praxe vadí, proti vůli parlamentu ale nic nezmůže: "Každopádně musím poslancům poděkovat, že to bylo míň než v roce 2007," komentoval loňské dvě miliardy.

Letos už na možnost porcování poslance sám upozornil ještě před prvním hlasováním o rozpočtu.

"Důležité je, na co to bude," upozornil v rozhovoru s MF dnes, že tentokrát nemá vážné námitky, a poslancům poradil: "Když si vezmu obvyklý seznam medvěda, tak mě v 95 procentech neuráží. Jde o rekonstrukce škol, hřišť, místních komunikací. Někdy tomu pracovně říkám program obnovy venkova vypracovaný Poslaneckou sněmovnou."

Aspoň trochu světla

Ve prospěch medvěda hovoří i fakt, že porcování probíhá aspoň částečně pod kontrolou veřejnosti.

Zcela neprůhledně se dají rozdělovat státní dotace prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. V jeho řídicím výboru a dozorčí radě zasedá celkem osm poslanců, a mohou tak během roku zasahovat do průběhu investičních akcí v řádu desítek miliard korun.

"Výdaje státních fondů jsou méně transparentní než výdaje rozpočtu a je nad nimi menší veřejná kontrola. Dnes lze jen stěží najít přesvědčivé důvody pro jejich existenci," potvrzuje ekonom Krejdl.

 

Právě se děje

Další zprávy