Rozpočtové kličky: V koalici hrají o peníze pro školy

Jakub Novák
7. 12. 2011 14:59
Kalousek ustupuje Senátu a přehazuje stamiliony, vysoké školy jsou ale dál v nejistotě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve stínu přehazování stamilionů spojených s loterijním zákonem pokračuje ve vládní koalici i boj o peníze pro vysoké školy. Ty můžou přijít o více než miliardu.

Osm set milionů ze státního rozpočtu na sport a po sto milionech na kulturu a sociální služby. To je nejnovější ústupek ministra financí Miroslava Kalouska senátorům, kteří na oplátku změní daňovou reformu tak, aby šly odvody z hazardu městům a do státního rozpočtu.

Mají se tím posílit příjmy těchto veřejně prospěšných činností. Ministrův návrh je reakcí na daňové prázdniny loterijním firmám v příštím roce, které nedávno prošly sněmovnou.

Kalousek zároveň ale varoval, že pokud v Senátu také zvítězí lobby loterijních společností, svůj pozměňovací návrh stáhne.

Ve středu, během druhého čtení státního rozpočtu na příští rok, kdy poslanci navrhovali přesuny peněz v jeho v rámci, došlo také na rozpočty vysokých škol.

Ty by měly v příštím roce dostat o 1,2 miliardy korun méně, jako oběť slibu Josefa Dobeše (VV) získat čtyři miliardy pro regionální školství.

"Ty čtyři miliardy jsou potvrzené, s tím jsem spokojený. Vláda projedná tabulku a já v rozpočtu ty peníze mám, takže zde žádný problém nevidím, " řekl k tomu Dobeš.

Snaha školského výboru najít chybějící peníze se zatím míjí účinkem. Minulý týden se je poslanci pokoušeli získat z rozpočtové rezervy, ale vzhledem k tomu, že by došlo k překročení jejího zákonného limitu, nemohli o návrhu ani hlasovat.

"Z rozpočtových rezerv tuto částku asi nezískáme, ale nebyl by to dobrý signál, kdybychom meziročně snížili rozpočet vysokých škol o šest procent. A to v čase, kdy říkáme, že se snažíme vytvořit znalostní ekonomiku a konkurenceschopnou zemi na současných globálních trzích," reagoval místopředseda školského výboru Pavel Bém (ODS).

Ten během jednání Sněmovny o rozpočtu přednesl dva návrhy - jeden spočívá v získání 1,2 miliardy z obsluhy státního dluhu, kde podle jeho slov jsou rezervy, které "by bylo moudré tímto směrem použít".

Druhý návrh spočívá v rozdělení této částky na dvě poloviny. Prvních šest set milionů by obstarala dotace posilující příslušnou subkapitolu v rozpočtu ministerstva školství. Druhou by musel najít ve vnitřních úsporách ve svém resortu sám ministr Dobeš.

"Myslím, že to je motivační a v tuto chvíli v zásadě i etické a mravné. Rozpočet resortu je po ministerstvu sociálních věcí nejsilnější, nejtučnější ze státního rozpočtu, těch možností tam pan ministr Dobeš má celou řadu byť se nám ta částka může zdát enormní, tak v obrovském rozpočtu ministerstva nic neznamená," zdůvodnil Bém svůj návrh.

Josef Dobeš má ale na tuto možnost opačný názor:  "Na to nemám, ten rozpočet je našponovaný, musel jsem ušetřit peníze na platy učitelů, šest set milionů navíc tam nemám."

 

Právě se děje

Další zprávy