Rozpočet prošel, ČSSD zvedla ruku pro

Martina Macková
26. 10. 2006 14:21
Praha - Rozpočet prošel v prvním čtení. Ze 179 poslanců bylo pro 155, proti 23.
Pustí sněmovna rozpočet do druhého čtení?
Pustí sněmovna rozpočet do druhého čtení? | Foto: Ondřej Besperát

Poslanci ČSSD přes počáteční výhrady zvedli ruku pro.

Poslanec Jindřich Valouch (ČSSD) Aktuálně.cz řekl, že poslanecký klub se po desetiminutové poradě těsně před hlasováním rozhodl. "Stát potřebuje rozpočet. Navazují na to rozpočty měst a obcí. Budou ještě další dvě kola, takže o privatizaci se ještě bude hovořit," řekl Valouch.

"Včasné přijetí je v zájmu všech občanů. Neschválení by mohlo ohrozit i mezinárodní pozici země. ODS řekla, že chce diskutovat o privatizaci ČEZu s ČSSD a že bude hledat i jiné zdroje pro Fond dopravy, a pokud je nalezne, o to sníží případnou privatizaci ČEZ. To přispělo k našemu stanovisku," řekl místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Peníze z prodeje ČEZ jsou podle ministra financí Vlastimila Tlustého potřeba na stavbu silnic a ekologické škody. "My jsme slíbili, že budeme hledat nejvhodnější formu prodeje akcií ČEZu, a pokud bychom našli finance v jiných privatizacích, o to snížíme podíl privatizace," řekl Tlustý.

Největší potíž? ČEZ

Prodej podniku ČEZ byl od počátku největším problémem v jednáních o rozpočtu. Komunisté označili jeho prodej za "politickou a ekologickou hloupost". "Stát se tím připravuje o příjmy do budoucna," argumentovali.

Zelení zase kritizovali, že chybí analýza. "Návrhy byly předloženy bez argumentace.Vláda rozhodla, ale neposoudila varianty, které přichází v úvahu - odkup akcií ČEZem, odprodej partnerovi nebo na akciovém trhu. Měli bychom ale vést debatu do budoucna. ČEZ vytváří cenovou politiku a cílem vlády by mělo být vytvořit konkurenční prostředí," řekl předseda strany Martin Bursík.

Sociální demokraté zopakovali, že prodej ČEZu je pro ně kardinální problém, proč rozpočet nepodpořit. "Pokud s ním bude rozpočet počítat, nepodpoříme jej," řekl ještě dnes dopoledne exministr financí Bohuslav Sobotka.

"My neprodáváme ČEZ, ale jen zlomek státního podílu," argumentoval ministr průmyslu a ochodu Martin Říman (ODS), který dodal, že z 67 procent akcií se vláda hodlá zbavit maximálně 5,5 procent. "Nebude to mít žádný vliv na pozici v tomto podniku, třetinu ČEZu už dnes vlastní někdo jiný než stát," připomněl.

"Když se bavíme o tom, jak zaplnit tu díru v rozpočtu, prodej části ČEZu je jedinou možností. Prodat letiště by trvalo rok, a my potřebujeme peníze na silnice kontinuálně," dodal. Poslanci budou hlasovat o rozpočtu ještě před polední pauzou, poté budou následovat interpelace vlády.

Vše je špatně

Rozpočet kritizují komunisté, ale výhrady měli také sociální demokraté, kteří ho vytvářeli. Problémy v něm našli také dřívější koaliční spojenci ODS zelení, a výtky si neodpustili ani lidovci. ODS sama říká, že rozpočet má příliš velký schodek a je nutné okamžitě zahájit debatu o reformách, které by jej snížily.

"Škrty nejsou cestou," řekl třeba místopředseda vlády Petr Nečas. Rozpočet totiž vytvořila jedna vláda (ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU), předkládá jej vláda ODS a plnit ho bude vláda, která dosud není známa.

"Je to odpovědnost nás všech. Jestli si tady budeme dokazovat, kdo je větší blbec, nikam to nepovede," řekl lidovecký poslanec Miroslav Kalousek.

Politici ale kritizovali nejen schodek, který je vyšší než 91 miliard korun, ale například také nešikovnost vybrat daně v některých krajích nebo vysoký počet nezaměstnaných, kteří nechtějí pracovat.

Poslanci přitom dnes diskusi o rozpočtu pouze zahájili a v tento den ho neschválili, pouze odsouhlasili jeho příjmy, výdaje a schodek.

Ačkoliv se zdála debata ve sněmovně, jen pár dní před druhým kolem senátních voleb, ostrá, rozhodně ji nesleduje plný sál zákonodárců. Desítky politiků debatovaly v kuloárech a jiní se zamýšleli nad financemi u obložených chlebíčků a kávy v bufetu. A i ty, kteří seděli v sále, museli předsedající několikrát napomínat, aby se nebavili příliš nahlas v lavicích. Přesto sáhodlouhé hodiny vystupovali mnozí členové politických stran.

"Rozpočet nemá jasno, kam má směřovat Česká republika," prohlásil už po ránu například šéf komunistických poslanců Vojtěch Filip a dodal, že má pochybnosti o správném ocenění vývoje a o číslech, která spočítali experti vlády ODS. "Financování územní správy, decentralizace financí se příliš nepovedla," dodal také Dolejš, který zase přirovnal rozpočet k "pěkně chromé noze".

"Chybí pět miliard v dotacích ze státního rozpočtu. A dalších čtvrt miliardy na obce se samostatnou působností. Je to bolestivý problém, a pokud se to nevyřeší, tak je tento státní rozpočet jeden z nejméně povedených," řekl Dolejš.

Místopředseda vlády Petr Nečas ale připomněl, že deficit veřejných financí se vymkl kontrole. Za posledních 8 let vzrostly mandatorní výdaje o 72 procent," spočítal Nečas. "Správnou cestou je cesta trpělivých systémových reforem na základě politické shody."

 

Právě se děje

Další zprávy