Rozpočet: Poslanci chtějí bojovat za film i sport

Jakub Novák
12. 12. 2012 11:30
Návrh státního rozpočtu prošel druhým čtením ve sněmovně
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Ve třetím čtení návrhu státního rozpočtu budou poslanci rozhodovat zejména o tom, zda nově podpoří filmový průmysl, nebo zahojí tuzemský sport poškozený změnou loterijního zákona.

Hlavně kolem těchto dvou oblastí se totiž točila většina pozměňovacích návrhů ke státnímu rozpočtu, který poslanci ve středu projednávali.

Za návrhem poslat půl miliardy korun na filmové pobídky pro zahraniční tvůrce stojí šéf poslanců TOP 09 - STAN Petr Gazdík.

"Kromě toho, že zachrání český filmový průmysl, je z mnoha zemí dokázáno, že produkují další zisk do státního rozpočtu. Pobídky jsou jedním z prorůstových opatření, která by vláda měla podporovat," konstatuje Gazdík.

Polovina peněz by podle jeho návrhu měla jít z prostředků určených na nové sídlo NKÚ, dalších čtvrt miliardy potom navrhuje získat z kapitoly "Všeobecná pokladní správa".

"Věřím, že v nejbližší době budou filmové pobídky schváleny, ať už tímto způsobem, nebo vládním usnesením. Bez filmových pobídek nemůžeme konkurovat okolním zemím, které filmové podmínky mají. Navzdory tomu, že nabízíme nesrovnatelně lepší podmínky," dodává Gazdík.

Pod dalším návrhem, jak peníze na podporu filmu dostat, jsou kromě Gazdíka podepsáni také opoziční poslanci Vlasta Bohdalová, Ivana Levá a Ladislav Šincl.

Podle něho by dohromady tři sta milionů z kapitol stavebního spoření, penzijního připojištění pro neziskové organizace a odvodů do rozpočtu EU mělo být doplněno dvě stě miliony z výdajů určených na obsluhu státního dluhu.

Ze stejných kapitol přitom chce brát i pozměňovací návrh na podporu sportu, který je součástí komplexního návrhu schváleného rozpočtovým výborem.

V rámci něho by měl být podpořen rozpočet ministerstva školství 800 miliony korun - půl miliardy by se podle tohoto návrhu vzalo na úkor státního dluhu a zbylých tři sta milionů by podle navrhovatelů bylo získáno snížením výdajů na stavební spoření, odvody do rozpočtu EU a penzijní připojištění pro neziskové organizace.

Prakticky totožný návrh vznesl v rámci rozpravy také Michal Babák (VV).

Do sportu by kromě něho rádi dostali peníze také sociální demokraté, konkrétně Jaroslav Foldyna a Josef Tancoš, kteří navrhují poslat českému sportu ještě o sto milionů více.

A kde by tyto peníze vzali oni? Největší díl by měl být pokryt z výdajů Česka na příspěvky mezinárodním finančním organizacím (650 milionů), menší díly z výdajů na volby (50 milionů) a finanční náhrady církvím (200 milionů).

S tím, kde potřebné prostředky vzít, si však příliš nedělá hlavu Petr Hulinský, který by také rád poslal sportovcům 900 milionů korun - jednoduše by je získal z vládní rozpočtové rezervy.

"Je mi známo, že pokud nepodpoříme tento můj návrh, nedorovnáme alespoň původní očekávání resortu, bude to mít nedozírné následky," fundovaně zdůvodňuje svůj návrh Hulinský.

 

Právě se děje

Další zprávy