Rozpočet není vůbec jistý. Fischer nemá v den D podporu

Petr Holub
8. 12. 2009 23:05
Zemi hrozí, že bude podruhé v historii odkázána na rozpočtové provizorium
Státní dluh. Ilustrační foto
Státní dluh. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Středeční schvalování státního rozpočtu bude ostrým soubojem poslaneckých klubů. Pokud zítra nezmění svůj dosavadní postoj, bude Česko napřesrok podruhé v historii odkázáno na provizorium.

Ministr financí by pak od ledna resortům rozděloval peníze po měsíčních dávkách o jedné dvanáctině letošního rozpočtu.

Tři kohouti

ODS má 78 poslanců a rozpočet podpoří pouze v případě, že levice neprosadí své návrhy na přerozdělení dvanácti miliard zvláště ve prospěch státních zaměstnanců a sociální kapitoly.

ČSSD se 71 poslancem rozpočet podpoří, zároveň se však nevzdá plánu na přesun 12 miliard. KSČM má ve sněmovně 26 lidí, podpoří pokus sociálních demokratů o změnu, ovšem pro rozpočet jako celek hlasovat nebude.

I když ke schválení rozpočtu stačí dohoda dvou ze tří zmíněných stran, stanoviska se navzájem vylučují a jejich lídři spolu ani nejednají.

Zbývajících 24 poslanců (nepočítaje nemocného Tomáše Kvapila) sehraje jen okrajovou roli. Zastupují čtyři politické strany, sedm z nich přitom s žádným klubem nespolupracuje.

ODS: 5,3 a dost

Na nebezpečí pro rozpočet upozornil místopředseda ODS Petr Nečas. "Pokud budou pozměňovací návrhy levice přijaty, nemůžeme návrh rozpočtu podpořit," prohlásil na tiskové konferenci.

Nečasovi vadí především přesun 2,7 miliardy z penzí, nemocenské a z kapitoly státní dluh na dotace pro sociální ústavy. Podle ODS i podle ministra financí Eduarda Janoty se tím skrytě zvyšuje schodek plánovaný na 163 miliard. Nemocné, důchody i dluhy totiž bude nutné platit tak jako tak.

Místopředseda občanských demokratů odsoudil i plán, podle kterého se odebere pět miliard ze stavby dálnic především na platy státních zaměstnanců. Tuto částku slibují sociální demokraté vrátit z dividend státní společnosti ČEZ, mezinárodní statistiky však takové operace nepřipouštějí a bilance se opět zhorší.

Pokud sněmovna odhlasuje zmíněné pozměňovací návrhy a peníze od energetiků skutečně půjdou na dálnice, zvýší se deficit pro příští rok z plánovaných 5,3 procenta HDP na 5,5 procenta. To je podle Nečase jasným porušením dohody, která vznikla nad Janotovým balíčkem.

Nechceme příliš, tvrdí ČSSD

"Postoj ODS je pro nás absolutně nepřijatelný," kontruje místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho strana nebude přes výzvy občanských demokratů na pozměňovací návrhy rezignovat. Sobotka upozorňuje, že veškeré přesuny dosahují jen procento rozpočtových výdajů a pouze mírní jeho nedostatky.

"Rozpočet podpoříme v každém případě, i když naše návrhy neprojdou," potvrdil Sobotka dosavadní postoj.

Změny přitom mají velkou šanci, protože část z nich podporují lidovci, mnohem důležitější je však souhlas komunistů. Domluva s KSČM má však nevýhodu v tom, že komunisté sice podpoří změny, pro celý rozpočet však v rámci své opoziční politiky ruku nezvednou.

KSČM čeká na Fischera

"Na klubu jsme vůbec neřešili jiný postup. Nemyslíme si totiž, že se hlasovací koalice ODS a ČSSD rozpadne," vysvětluje rozpočtový expert KSČM Jiří Dolejš.

Připomíná tím, že občanští a sociální demokraté nejen zajistili důvěru Fischerově vládě, ale také podporu úspornému Janotovu balíčku i úspěch rozpočtu v prvním čtení.

Na probíhající schůzi však stály ODS a ČSSD vždy proti sobě a důležitá hlasování se rozhodovala podle toho, na čí stranu se postavila komunistická strana.

KSČM pouze připouští, že může o toleranci rozpočtu jednat s premiérem Fischerem, pokud by skutečně hrozil krach dohody provládních stran. "Musí to být jednání na nejvyšší úrovni," potvrdil informaci Aktuálně.cz Dolejš.

24 jazýčků

Nečas jménem ODS vyzval 24 poslanců menších stran a jejich nezařazené kolegy ke společnému hlasování. Loni v prosinci tak vznikla většina 103 hlasů, která zajistila schválení rozpočtu v podobě, jak ji navrhla Topolánkova vláda.

Předem je však jisté, že se scénář bude opakovat nejvýš do jisté míry. Tentokrát Nečas potřebuje koalici pouze pro pozměňovací návrhy. Lidovci sami ovšem navrhují přesun pěti miliard pro sociální ústavy a zemědělce, zelení zase chtějí přidat tři a půl miliardy učitelům. Zatím nikdo z nich neavizoval, že svůj postoj změní.

Na pomoc poslanců z malých stran spoléhá ve svých strategiích také sociální demokracie.

Pokud komunisté odejdou při konečném hlasování ze sněmovny jako v roce 1998, může ČSSD s pomocí lidovců, zelených, případně několika dalších poslanců občanské demokraty přehlasovat. Poslanců ODS je o sedm více než sociálních demokratů a tento handicap vyrovná osm lidovců.

 

Právě se děje

Další zprávy